MENU
Une mini ville dans un gratte-ciel

Een ministad in een wolkenkrabber

Accès à la propriété: faut-il des logements réservés aux moins de 32 ans?

Toegang tot eigendom: moeten er woningen komen die zijn...

Aarhus, une capitale culturelle en plein boom

13 september 2017 Comments (0) Architectuur, Cultuur

Aarhus, een culturele hoofdstad die volop aan het boemen is

Aarhus, Culturele Hoofdstad van Europa in 2017, bruist volop op architecturaal vlak, met tal van vastgoedontwikkelingen. Focus op 3 in het oog springende gebouwen.

Aarhus werd gesticht door de Vikingen in de VIIIe eeuw en draagt dit jaar de titel van Culturele Hoofdstad van Europa. Deze tweede grootste (en oudste stad) van Denemarken ligt op 3 uur rijden ten noorden van Kopenhagen en kent de grootste groei van het land. In de afgelopen tien jaar verwelkomde Aarhus maar liefst 15.000 nieuwe inwoners. In het hart van deze bevolkingsboem vinden we heel wat vastgoedontwikkelingen terug… Om die reden behoorde een nieuwe verwezenlijking niet tot de eerste zorgen van Aarhus, in tegenstelling tot andere Europese Culturele Hoofdsteden die voor hun culturele jaar vaak een gebouw met een spraakmakende architectuur inhuldigden. Met de ene voet in het verleden, de andere in de toekomst, zijn alle ogen gericht op 3 sterke architecturale gebaren van Aarhus naar het beeld van het thema dat de stad heeft gekozen als Culturele Hoofdstad van Europa in 2017: de wereld van de XXIe eeuw herbedenken, “Let’s Rethink”, rond 160 animaties en evenementen.

Stedelijke ijsbergen

© 2012 isbjerget

Een kunstmatig strand, een gemeenschappelijke tuin, houten loopbruggen, sociale woningen, restaurants, kantoren: het nieuwe havengebied dat dit jaar werd voltooid is een voorbeeld van duurzame architectuur. En dan is er nog het project “IJsberg” van de Frans-Belgische Julien De Smedt, een geheel van woongebouwen in wit beton met puntdaken die doen denken aan besneeuwde toppen. En onder de pieken bevinden zich tweehonderd appartementen met zicht op zee… De stedelijke skiliefhebbers zullen blij zijn.

Momu, Moesgaard Museum

© Rógvi N. Johansen; MOMU

Met zijn half-ondergrondse witte stenen muren en zijn groen dakterras dat zachtjes glooiend afloopt naar de weilanden en de Noordzee, is dit archeologisch museum, ontworpen door architect Henning Larsen, een wonder van de architectuur. Zijn vorm getuigt van durf, met een enorme hellende dakstructuur tot aan de grond die harmonieus past te midden van een pittoresk landschap van heuvels en dichte bossen.

Aros, het Aarhus Art Museum

© Olafur Eliasson, 2011

Verfraaid met een cirkelvormige promenade in gekleurd glas, van waaruit de bezoekers de stad ontdekken als in het prisma van een regenboog, is dit museum voor hedendaagse kunst het nieuwe krachtige symbool van Aarhus. Het is een “witte diamant” van acht verdiepingen, met het “Rainbow Panorama” van de Deense kunstenaar Olafur Eliasson. Dit observatieplatform hangt tussen de stad en de lucht, op de grens tussen architectuur en beeldende kunst, en is als een kinetisch werk waar de bezoekers kunnen rondwandelen en zo leven in de brouwerij brengen. U mag er de “Boy” niet missen van de Australische beeldhouwer Ron Mueck, een hyperrealistisch beeldhouwwerk van 5 meter hoog, geïnspireerd door de wereld van de aboriginals.

Deel dit artikel:

Tags: , , , ,

Geef een antwoord