MENU

Krakau pakt vervuiling aan

Transitie in UCLouvain: beroep doen op collectieve intelligentie

22 juni 2020 Comments (0) Andere, Milieu

Amsterdam en de donut-theorie

De hoofdstad van Nederland heeft zojuist een ambitieus post-Covid economisch programma aangenomen, geïnspireerd door een model genoemd naar de beroemde Amerikaanse donut. Het doel is om economische welvaart, sociale vooruitgang en ecologische transitie te combineren.

Kate Raworth is econome en doceert aan Oxford University’s Environmental Change Institute en de Amsterdam University of Applied Sciences. © DR

De donut-theorie

Kate Raworth is een econome die zich toelegt op de sociale en ecologische uitdagingen van de 21ste eeuw. Ze beschreef haar theorie in een boek: Doughnut Economics: Seven Ways to Think Like a 21-st Century Economist. Het doel ervan is om de economie opnieuw uit te tekenen zodat deze tegemoet komt aan zowel de menselijke basisbehoeften als aan het behoud van het milieu.

De buitengrens van de donut is het door de natuurwetenschappen gedefinieerde milieu- en ecologische plafond.Dit is de grens die we niet mogen overschrijden. Doen we dat toch, dan zullen alle planetaire balansen worden verstoord. De binnengrens is het sociale fundament dat de mensenrechten definieert. In het hart van de donut (in de leegte van het midden, dus), de mensen die geen toegang hebben tot de twaalf basisbehoeften zoals beschreven door de Verenigde Naties (gezondheid ,onderwijs, toegang tot water …).

Daartussen (het donutdeeg), is de veilige en rechtvaardige ruimte voor de mensheid, een comfortzone voor zowel onze planeet als voor degenen die er wonen, een gebied waarin een rechtvaardige en duurzame economie kan gedijen.

Een ambitieus programma: “Product blijft product”

De stad Amsterdam is net begonnen met een langetermijnprogramma dat grotendeels op deze theorie is gebaseerd. Het gaat erom een economie te bevorderen die vooral ten dienste staat van de menselijke behoeften, maar ook van de transitie. Enkele voorbeelden van de maatregelen die de komende maanden zullen worden genomen: betere verwerking van huishoudelijk afval, duurzamere bouwen, inspanningen tegen voedselverspilling, oplossingen voor het hergebruik van ongewenste producten, behoud van grondstoffen …

La theorie du donut © Plon

Daarnaast kondigde de stad Amsterdam aan te werken aan 200 ideeën om de circulaire economie te bevorderen. Een voorbeeld is een proefproject om ongebruikte latexverf in te zamelen (die 45 potten die we allemaal ergens hebben liggen) te recupereren en die opnieuw te op de markt te brengen. Een ander voorbeeld: de wijk Betondorp (betonnen dorp) werd ontworpen met alleen gerecycleerd beton. De stad werkt ook aan gemeenschappelijke uitwisselingsplatforms of de ontwikkeling van kringloopwinkels en en hersteldiensten. 75% van de inwoners van Amsterdam is het ermee eens: ze zouden minder moeten kopen. Kortom, het is een in Oxford gebakken donut die Amsterdam uit de crisis zou kunnen helpen.

Deel dit artikel:

Tags: , , ,

Geef een antwoord