MENU
Maquette numérique

Hoe het digitale model de bouwwereld op zijn kop...

Een eerste aquaponische boerderij in Brussel

7 juli 2018 Comments (0) Milieu, Technologie

De lucht reinigen met gebouwen gemaakt van algen

Beter ademen dankzij biogevels? Die uitdaging werd aangegaan door de stad Hangzhou, de eerste stad die torens zal bouwen die tegelijk zuurstof kunnen produceren en CO2 kunnen absorberen.

Chinese grootsteden worden regelmatig geconfronteerd met periodes waarbij ze komen vast te zitten in een dikke mist vol giftige microdeeltjes. Hanghzou wil daarom één van de eerste regeneratieve architectuurprojecten opzetten. Het gaat over vier gedraaide torens die zuurstof kunnen produceren en CO2 kunnen absorberen.

Een revolutie die mogelijk wordt gemaakt door biogevels in algen, bedacht door het Franse architectenbureau XTU Architects. De grote liefde van architecte Anouk Legendre heeft een moeilijk uit te spreken naam: Haematococcus pluvialis. Een micro-alg die van kleur verandert in een vijandige omgeving: van lichtgroen naar dieprood. Deze molecule is ook een krachtige antioxidant, die veelvuldig wordt gebruikt in farmaceutische laboratoria. En binnenkort zou hij ook kunnen worden gekweekt in een soort platte, verticale fabriek, gemaakt van smalle aquaria, om te groeien op gebouwen en de verontreiniging in de stad tegen te gaan.

Het groene goud

Deze microscopische planten worden languit aan de zon blootgesteld. Zo kunnen ze het energieverbruik van een gebouw verminderen, CO2 omzetten in zuurstof en complexe moleculen zoals proteïnen of eetbare spirulina produceren. “Onze biogevels zijn vergelijkbaar met verticale velden“, licht Anouk Legendre, eco-architect bij de firma XTU, toe. Je kweekt micro-algen tussen twee glazen wanden. Die zijn tegelijk isolerend en produceren koude wanneer het warm is, en omgekeerd. Het geheel vormt een gesloten circuit, vrij van vervuiling, dat bovendien profiteert van de warmte van het gebouw en dus weinig energie vergt voor het regelen van de temperatuur.

Chinese sciencefiction? Na zeven jaar R&D is de firma XTU uitgegroeid tot een wereldwijde referentie in het domein. Onlangs won het bedrijf een residentieel project van 1.000 m2 voor de wedstrijd “Réinventer Paris”. De biogevel, met twee patenten en erkend door de concurrentiecluster Cosmetic Valley, zal worden gebruikt voor één van de gebouwen van het In Vivo-complex, wat werd bedacht voor de linkeroever van Parijs. “Dit zal het eerste residentiële gebouw ter wereld zijn dat volgens dit proces wordt gebouwd, nog voor Hangzhou‘, legt Anouk Legendre uit. Blijft wel het kostenplaatje van de gevel: een indrukwekkende 2.500 euro per vierkante meter, inclusief de hydraulische structuur. Na het zwarte goud is hier dus het groene goud. Met een onmogelijke naam: Haematococcus pluvialis.

Deel dit artikel:

Tags: , , , , ,

Geef een antwoord