MENU

BVS heeft zijn nieuwe voorzitter benoemd: Stéphane Verbeeck

Wordt de cloud ons nieuwe bureau?

20 april 2020 Comments (0) Andere, Architectuur, Technologie

De steden van morgen ontwerpen op basis van recepten van vroeger

Oplossingen van wel duizend jaar oud bieden een beter begrip van biodiversiteit, voedselproductie, het creëren van woongebieden, overstromingspreventie of afvalwaterbehandeling.

In Noord-India bouwt de Khasi-stam al eeuwenlang levende bruggen van planten door wortels en takken om te leiden. Deze plantaardige bruggen stellen mensen in staat om tijdens de moesson rivieren over te steken, wanneer grote delen van het bos onder water staan.

In Kolkata, ook in India, laat een moeras dat enkele honderden jaren geleden door Bengaalse boeren werd ontworpen, toe om ook vandaag nog de helft van het afvalwater van de megalopolis te zuiveren.

Lo-TEK, design by Radical Indigenism, by Julia Watson, Taschen, 420 pagina’s

In Peru hebben de Uros-indianen 700 jaar geleden drijvende eilanden gebouwd op basis van tortora, een plant die in de regio groeit. Oorspronkelijk waren deze bedoeld om te ontsnappen aan de Inca’s. Zelfs vandaag de dag wonen er nog families op het Titicacameer.

Wat als de oplossingen voor onze stedelijke problemen van morgen reeds eergisteren al bestonden? Julia Watson, een Australische milieu-architecte, ontwikkelde de theorie van Lo-TEK. Niet te verwarren met lowtech: TEK is het acroniem voor Traditional Ecological Knowledge.

Het credo? De kennis die door de eeuwen heen werd opgedaan, synthetiseren en rekening houden met duizenden jaren menselijk genie en technieken die door generaties inheemse volkeren op punt werden gesteld. Deze maakten het in de loop der eeuwen mogelijk rivieren te zuiveren, voedsel te produceren, overstromingen te voorkomen, nieuwe habitats te creëren, koolstofemissies op te vangen, op klimaatverandering vooruit te lopen of de biodiversiteit te vergroten. Van Peru tot Afghanistan, via Indonesië, Kenia en Iran hebben inheemse technologieën, die enkel geïnspireerd werden door de natuur en natuurlijke ecosystemen, in het verleden al de uitdagingen opgelost voor diegenen die zich onze steden van morgen inbeelden.

  • © Julia Watson - lo tek design
  • © Julia Watson - lo tek design

Zei u duurzaam?

Haar boek is gewijd aan de ” zeven volgende generaties”. Ofwel voor de komende 150 jaar. Dit is ook hoe de inheemse gemeenschappen dachten: de constructies en oplossingen werden ontworpen zodat hun kinderen en kleinkinderen er op de lange termijn nog steeds op een duurzame manier van konden profiteren.

Deel dit artikel:

Tags: , , , , , , ,

Geef een antwoord