MENU

Polen, het oostelijke Eden van vastgoedontwikkelaars?

De Eiffeltoren in het groen

5 juli 2019 Comments (0) Andere, Vastgoed

Düsseldorf, een stad die een architectonische renaissance beleeft

De stad Düsseldorf, waar aan het einde van de Tweede Wereldoorlog weinig van overbleef, heeft haar identiteit opnieuw gevonden, met name dankzij innovatieve gebouwen van gerenommeerde architecten. De stad ligt op de rechteroever van de Rijn en herontdekt de nabijheid van het water dankzij ambitieuze projecten.

In Berlijn een plek vinden is even moeilijk als in München. De beschikbare appartementen zijn zeldzaam en de kandidaten talrijk. Wat als de tijd gekomen was om meer naar het zuiden te kijken? Düsseldorf, hoofdstad van de deelstaat Noordrijn-Westfalen, het dichtstbevolkte Land van Duitsland, geniet langs 40 km meanders van de langste stedelijke oever van de Rijn. Maar pas sinds de omleiding van het wegverkeer naar de Rhein-ufertunnel (de tunnel die langs de Rijn loopt) en de opening van de Rhein-uferpromenade (promenade langs de Rijn) is de stad echt dichter bij het water gekomen.

Het panorama van Düsseldorf wordt gekenmerkt door 7 bruggen over de Rijn, de Oude Stad en de kasteeltoren van de stad, de geplaveide straten, evenals het moderne silhouet van de Medienhafen. In deze recente “mediahaven” bevinden zich de drie “dansende” kantoorgebouwen van Neuer Zollhof (1998), een realisatie van Frank Gehry in samenwerking met BM+P Architekten. Dit geheel symboliseert de renaissance en de innovatieve kracht van Düsseldorf als economisch centrum.

De oude haven van Düsseldorf is uitgegroeid tot een uniek centrum van huisvesting, handel, kantoren, media en kunst. De magazijnen, geklasseerde historische gebouwen, werden gerenoveerd met de modernste technologie. Om de uniformiteit te doorbreken, is het gebied ook verrijkt met designgebouwen, gebouwd door gerenommeerde architecten. ’s Avonds wordt Medienhafen omgevormd tot een trendy plek met hippe cafés en clubs.

  • Gehry Dusseldorf
  • Gerhy Dusseldorf
  • In Orbit Tomás Saraceno Dusseldorf
  • Koe-Bogen Architektur Dusseldorf
  • Koe-Bogen Architektur Dusseldorf

Epicentrum van design

Met sites als de Tonhalle-concertzaal, het Deutsche Oper am Rhein-theater, de Kunstakademie, de Künstlerverein (kunstenaarsvereniging) Malkasten of het D’haustheater, behoort het culturele aanbod in de stad ook tot het beste van Duitsland. Naast het Kö-Bogen winkel- en kantoorcomplex, de nieuwe Landstandaard ontworpen door Daniel Libeskind en ingehuldigd in 2013, is In Orbit (2013), de duizelingwekkende installatie van kunstenaar Tomás Saraceno die meer dan 25 meter boven de grond hangt, één van de belangrijkste permanente attracties van de K21, het departement hedendaagse kunst van de Kunstsammlung Nordrhein-Westfalen.

In een federaal systeem waarin elke grote stad een sterkte van het land belichaamt (financiën in Frankfurt, handel in Hamburg, cultuur in Berlijn …), kon de 9e stad van Duitsland zich onderscheiden dankzij haar architectuur. De oude haven werd een zakelijk district, met spectaculaire projecten die getuigen van de ambitie en toekomstgerichtheid van de stad. Maar de economische aantrekkelijkheid ervan is onlosmakelijk verbonden met de cultuur aan de Rijn.

Deel dit artikel:

Tags: , , , ,

Geef een antwoord