MENU

Stedelijke bossen en biodiversiteit

Het merk met de drie strepen toont zijn HQ

15 juli 2020 Comments (0) Architectuur, Milieu, Technologie, Vastgoed

Duurzame architectuur: Kopenhagen zet de toon

De Unesco heeft zojuist aangekondigd dat Kopenhagen in 2023 de wereldhoofdstad van de architectuur zal zijn. Na Rio de Janeiro dit jaar wordt het de tweede stad die dit label wordt toegekend. Thema van dit jaar: Sustainable futures – Leave no one behind.

Van 2 tot 7 juli 2023 vindt in de Scandinavische hoofdstad het Wereldcongres van de UIA, de International Union of Architects, plaats. Voorzitter Thomas Vonier lichtte het besluit ook toe in het licht van de coronacrisis. “Architectuur en design kunnen helpen om de toekomst te verbeteren, rampen te voorkomen, gemeenschappen te helpen repareren en te bouwen en door de lessen toe te passen zodat toekomstige gezondheids- of milieurampen kunnen worden voorkomen. Wanneer dingen op een verantwoorde manier worden ontworpen en gebouwd, is architectuur een instrument voor sociale en menselijke vooruitgang.

Het doel van dit ambitieuze plan van de stad om dit label te verkrijgen: het bouwen van een duurzame toekomst, die niemand achterlaat. De ambities zijn aanzienlijk: ervoor zorgen dat de stad in 2025 koolstofneutraal is. Dat is bij wijze van spreken morgen. De stad Kopenhagen heeft altijd aandacht besteed aan het milieu. En het vooruitzicht van 2023 zou het proces moeten versnellen, niet alleen voor politici, maar ook voor de inwoners. Het programma, waarvan de details nog moeten worden bepaald, is in overeenstemming met de 17 door de Verenigde Naties vastgestelde doelstellingen voor Duurzame Ontwikkeling.

Kopenhagen telt tal van design- en architectenbureaus die al werden bekroond voor duurzame projecten in een stedelijke omgeving. Enkele voorbeelden zijn: sociale huisvesting zonder winstoogmerk, stadsboerderijen, daken van gebouwen die worden ingezet als sporthallen, ecologische gebouwen in hout afkomstig van duurzaam beheerde bossen, een school die ontworpen is om de lichamelijke activiteit van kinderen te bevorderen, gemengde ruimte die recreatiegebied en waterbehandeling combineert …

Deze stedelijke serre in Kopenhagen is in staat om twee tot drie ton gewassen per jaar te produceren, op slechts 50 m². © Abdellah Tadian, humanhabitat.dk

Deel dit artikel:

Tags: , , , , ,

Geef een antwoord