MENU

De nieuwe Smart City Gids

Studenten in Marseille zullen in een houten ecoresidentie leven

28 oktober 2018 Comments (0) Andere, Architectuur, Milieu, Technologie

Een architect bedenkt een hotel dat zijn eigen klimaat kan maken

Je moet een gebouw niet onder een koepel plaatsen om er de temperatuur en het zonlicht te controleren. Je kan ook gebruikmaken van reflectoren en slim met zonlicht spelen. Bewijs hiervan is het Vertical Micro-Climate Resort, een hotel van de toekomst waar het het hele jaar door goed leven is.

Het laatste IPCC-rapport is duidelijk. In de toekomst wordt het controleren van de warmte en het zonlicht in een gebouw onmisbaar om zo om te gaan met de temperatuurstijging als gevolg van de opwarming van de aarde. Met deze vaststelling in het achterhoofd ontwierp het architectenbureau Arno Matis uit Vancouver een luxehotelproject met de naam Vertical Micro-Climate Resort.

Dit gebouw, winnaar van de wedstrijd Radical Innovation Awards, zal zijn eigen klimaat op maat kunnen maken. En dat zonder te vervuilen. Dat is mogelijk dankzij bio-klimatologische engineering die de thermische en zonne-input van buitenaf tot de millimeter toelaat te regelen.

De kern van het project: drie holle torens van 15 tot 18 verdiepingen op een groot rond platform van 450.000 m2. Die torens zijn ondersteund door leuningen langs de terrassen die uitgerust zijn met reflecterende panelen. Die sturen het licht en de warmte de grond in en concentreren het zoveel mogelijk.

70% meer zon

De grote torens met kamers en suites kunnen de zonnestralen continu opslaan doordat ze als een heliostaatinstallatie kunnen draaien en de rotatie van de aarde volgen. Deze torens zijn echte energieopslagsilo’s die de warmte en het licht in elk deel van het complex verdelen dankzij de talrijke openingen in het gebouw.

Kortom, alles werd voorzien zodat zelfs de kleinste zonnestraal wordt opgevangen, gecondenseerd en herverdeeld. Volgens de projecties van architecten zou de blootstelling aan de zon op die manier met 70% worden verhoogd. “We wilden zowel met nieuwe technologieën als met geavanceerde duurzame bouwtechnieken werken om het klimaat van de ruimtes aan de buitenkant van het gebouw te transformeren, zodat ze het hele jaar door kunnen worden gebruikt“, leggen de architecten van Arno Matis uit.

Deel dit artikel:

Geef een antwoord