MENU

Seattle: een winkelcentrum dat wordt omgebouwd tot woningen

Lissabon: renovatie en respect

28 augustus 2020 Comments (0) Architectuur

Een Indische luchthaven met 100% zonne-energie

Door de stijging van de energieprijzen besloot Cochin Airport (in de staat Kerala, India) zijn eigen elektriciteit te produceren!

Sinds 2004 wordt geschat dat het aantal vaste klanten van luchtvaartmaatschappijen meer dan verdubbeld is. Er zijn over de hele wereld enorme luchthavens gebouwd. Met de daaruit voortvloeiende gevolgen voor het klimaat, omdat het grote elektriciteitverbruikers zijn: vandaag de dag zouden de burgerluchtvaart en haar infrastructuur (luchthavens) verantwoordelijk zijn voor 5% van de opwarming van de aarde.

De beheerders van de luchthaven van Cochin in Kerala, India, hebben het probleem aangepakt via de energierekening. Sinds 2015 wordt de regionale luchthaven (die qua verkeer en passagiersaantallen de vierde grootste van India is) volledig aangedreven door elektriciteit opgewekt door zonne-energie. “We zijn begonnen met een proefproject van 100 kW“, aldus V. J. Kurian, algemeen directeur van de luchthaven. Het was meteen duidelijk dat dit 400 kW zou kunnen opleveren. Daarop beslisten we de dingen groter aan te pakken en te investeren in infrastructuur om zonne-energie op te vangen. Vandaag de dag heeft de luchthaven een dagelijkse productie van 29,5 megawatt.”

Een deel van de zonnepanelen die de luchthaven van stroom voorzien. Andere panelen werden geïnstalleerd op het dak van de parkeergarages. © Boschbuildingsolutions.

Een initiatief dat wordt beloond door de Verenigde Naties

Sindsdien worden alle voorzieningen van de luchthaven gevoed door deze groene energie, van de bagageband tot de IT-apparatuur. De luchthaven herbergt ook een boerderij, gebouwd onder de zonnepanelen. Deze produceert jaarlijks zo’n 60 ton biologische groenten, die worden verkocht in lokale winkels of ook aan luchthavenmedewerkers.

In een land dat wordt beschouwd als de derde grootste CO2-uitstotende land ter wereld, is dit initiatief een model geworden. Het wekt interesse bij andere regio’s maar ook universiteiten en milieu-organisaties in de hele wereld.

Deel dit artikel:

Tags: , , , ,

Geef een antwoord