MENU

Voetgangers weer centraal zetten om de stad beter te...

Singapore verkozen tot smart city van 2018

5 februari 2019 Comments (0) Milieu, Mobiliteit, Technologie

Gerecycleerde banden om de openbare ruimte te isoleren

Het Tsjechische bedrijf MMcité+ heeft een duurzame geluiddempende barrière ontwikkeld op basis van gerecycleerde banden. Ontwerpers en bewoners kunnen er naar hartenlust op tekenen om het uiterlijkvan hun stadsmeubilair een nieuwe dynamiek te geven.

Elk jaar worden wereldwijd 300 miljard banden geproduceerd. Dit biedt geweldige kansen voor slimmeriken die ze willen recycleren. Sinds 2003 verbiedt een Europese richtlijn dat ze op de vuilnisbelt terechtkomen, precies om ze voor andere doeleinden te gebruiken. Sommigen belanden in de synthetische coating voor sportvelden, anderen in weglichamen. Na een lange periode van brainstormen, toonde MMCité+, een Tsjechische start-up van architecten en ontwerpers die gespecialiseerd zijn in het ontwerpen en bouwen van stadsmeubilair, interesse in een nogal ongebruikelijk soort meubilair met zowel visuele, voorstedelijke als akoestische troeven.

MMcité+ had het idee om banden te transformeren in geluidsmuren met de naam ‘Noba’. Resultaat: barrières langs spoor- of snelwegen om het lawaai van voertuigen te dempen… en het landschap op te smukken. “Spoor- en snelwegen zijn heel specifieke openbare ruimtes, waar we meerdere uren per dag doorbrengen. Publieke ruimtes waar geluidsmuren onze meest voorkomende ‘visuele partner’ zijn”, legt Tomas Vydra uit, Productmanager bij MMcité +. Desondanks vormen lineaire en homogene structuren een echte grens voor passagiers of mensen die aan de andere kant wonen.

  • Noba © MMcité+
  • Noba © MMcité+
  • Noba © MMcité+

De openbare ruimte kleur geven

“Dankzij onze panelen kunnen urbanisten en architecten een originele en functionele oplossing creëren voor de geluidsisolatie van wegen, spoorwegen en bepaalde delen van de stad. Omdat we die panelen allerlei vormen kunnen geven – cirkels, pixels, abstracte motieven – kan Noba een ‘kleurboek’ worden in de openbare ruimte”, legt Tomas Vydra uit. Er bestaat ook een oplossing geïnspireerd op digitale schermen, waarmee bewoners hun eigen motief kunnen creëren. Zo nemen ze op ludieke wijze deel aan het (her)ontwerpen van hun stadsmeubilair.

In de praktijk zijn vier banden nodig om 1 vierkante meter geluidsmuur te produceren. De recyclage van een band tot geluiddempend paneel heeft alles van de ideale transformatie. Ten eerste dempt het rubber in de banden niet alleen schokken, maar ook geluid. Bovendien is het materiaal van de band extreem licht en dus makkelijk om te vormen, te transporteren en te installeren. Maar het is ook eenvoudig te onderhouden en dus duurzaam. De start-up had drie jaar onderzoek en ontwikkeling nodig en 600.000 euro aan investeringen om zijn materiaal te ontwikkelen. De installatiekost is niet duurder dan die van de gebruikelijke panelen in aluminium of beton.

Deel dit artikel:

Tags: , , , ,

Geef een antwoord