MENU
EZ-Go Renault

Neem de auto alsof het de metro is

hipster jesus

Wanneer kerken worden omgebouwd tot wifi-hotspots

Smart City by Google

28 mei 2018 Comments (0) Andere, Technologie

Google zet zijn ambities voor de smart city uiteen

Modulaire gebouwen, zelfrijdende voertuigen, robots die de post bezorgen: de slimme stad ‘made by Google’ is veelbelovend. Maar het model leidt ook tot bezorgdheid.

Het is de speler die niemand zag aankomen, of misschien die waarvoor iedereen vreesde. In juni 2015 lanceerde Alphabet, de moedermaatschappij van Google, Sidewalk Labs. En we zullen met hen moeten rekening houden bij alle aanbestedingen voor de slimme en duurzame stad.

Via haar dochteronderneming werkt de internetgigant al in New York en Toronto. In New York is Google van plan 10.000 geconnecteerde en multi-inzetbare terminals in de openbare ruimte te plaatsen. Het project LinkNYC wordt door reclame gefinancierd en biedt via de digitale kiosken meerdere diensten aan. Op termijn zullen ze zijn uitgerust met sensoren die de luchtvervuiling, het geluidsniveau, de doorstroming van voetgangers enzovoort meten. Gelijkaardige kiosken worden deze zomer in Londen geïnstalleerd.

In Toronto werkt Sidewalk tegen 2020 aan een gebruiksklare modelstad op een verlaten site van 5 ha in Quayside, aan de oevers van het Ontario-meer. De internetgigant belooft zelfrijdende auto’s, een warmtenetwerk zonder fossiele brandstoffen, modulaire en schaalbare gebouwen, leveringen door robots, ledlichten in de weg die de grootte van het fietspad kunnen aanpassen en wegen die kunnen worden verwarmd om de sneeuw te doen smelten en de verkeersdoorstroming te garanderen. De eerste bewoners worden verwacht vanaf 2022.

Error 404

Veel beloftes dus, maar het model leidt ook tot bezorgdheid. De smart city wil inclusief, participatief, democratisch en duurzaam zijn. Maar het plan van Google kondigt een ultraverbonden stad aan met tal van sensoren, trackers en camera’s met gezichtsherkenning. Kortom, een stad die voornamelijk wordt gevoed door persoonlijke gegevens. En dat geeft aanleiding tot de vrees dat dit de privacy kan schenden.

Het project kan op de goedkeuring van minister-president Justin Trudeau rekenen, maar de controverse wordt almaar groter in Toronto want wie zal de verzamelde gegevens bezitten? Bedrijven die de stedelijke ruimte en haar inwoners willen analyseren, vastgoedontwikkelaars of de stad zelf? Wie zal de gegevens kunnen gebruiken en aan welke voorwaarden? Als de toekomst van de steden digitaal is, moeten gemeenschappen nadenken over het beschermen van de gegevens van hun inwoners. Dat reikt veel verder dan de strikte toepassing van de nieuwe GDPR-richtlijn. Ze moeten ook nadenken over de soevereiniteit van hun openbare gegevens en gegevens van algemeen belang. Als ze dat niet doen, dan dreigt Google Town – een soort utopische stad waar mensen gelukkig zijn, niet vervuilen en zich met een eenvoudige vingerknip kunnen verplaatsen – een soort Seahaven van de Truman Show te worden.

Deel dit artikel:

Tags: , , , ,

Geef een antwoord