MENU
© Sou Fukimoto - Nicolas Laisne - Dimitri Roussel

Parijs maakt zich klaar voor het Verticale Dorp van...

Maquette numérique

Hoe het digitale model de bouwwereld op zijn kop...

Block Chain

2 juli 2018 Comments (0) Mobiliteit, Technologie

Hoe blockchain een revolutie in de Smart City kan veroorzaken

Blockchain, de technologie die voor Bitcoin-cryptovaluta wordt gebruikt, biedt ook mogelijkheden op het gebied van energie en geconnecteerd transport. Een manier om de steden van de toekomst collaboratiever te maken?

Alle industriële revoluties gaan gepaard met een financiële revolutie. Hoewel ze elektriciteit verbruikt, is de Smart City geen uitzondering op de regel. Vandaag laten veilige peer-to-peertransacties en cryptovaluta de particuliere consument toe zelf deel uit te maken van de productie- en distributieketen van energie. Dat kan dankzij blockchain, een decentrale en digitale beveiligingstool van transacties, die bekend werd als de technologische ondersteuning van cryptovaluta zoals Bitcoin.

Ecowijken, zoals de bekende Brooklyn Microgrid in New York, bevorderen het betaald delen van energie tussen buren van éénzelfde wijk. Een vijftigtal inwoners hebben er een micronetwerk tussen buren opgezet voor de productie, uitwisseling en herverkoop van zonne-energie. Dat was mogelijk dankzij blockchain. Dit netwerk met opslagcapaciteit, dat in 2016 werd opgericht met de start-up LO3 Energy en Siemens, laat een kleine groep bewoners toe zo weinig mogelijk beroep te doen op een traditionele energieleverancier.

Traceerbaarheidstool

SolarCoins is een valuta van zonne-energie. Het vergoedt producenten van zonne-energie voor elke geproduceerde megawattuur. Zij kunnen hun energie via deze blockchain verkopen. SolarCoin kan ook omgezet worden in energie, waar je ook bent: je kan dus perfect je elektrische wagen in Brussel opladen met energie die in Antwerpen werd geproduceerd. Met één groot voordeel: de financiële flow garandeert de zonne-oorsprong van de elektriciteit. Dit decentrale systeem zonder geografische barrière laat elke particulier of bedrijf met zonnepanelen toe een portfolio op het online platform te openen. Een SolarCoin was bij de opstart 0 eurocent waard, maar is vandaag al 30 eurocent waard. Verschillende actoren gespecialiseerd in hernieuwbare energie hebben al interesse getoond.

Ook andere blockchains, die niet speciaal met cryptovaluta werken, laten particulieren toe op een wettelijke manier producten of diensten uit te wisselen. Al dan niet voor een vergoeding. Zo stelt het bedrijf Slock.it voor de intelligente toestellen in onze leefomgeving te verbinden met blockchainnetwerken. Vastgoedoperatoren zouden appartementen of co-workingplekken kunnen huren zonder een beroep te doen op een derde organisatie: het is de droom van een zelfredzame stad waar iedereen ruimte per uur kan huren en diensten kan huren via smart contracten, intelligente contracten die automatisch via blockchain lopen, zodat het aantal tussenpersonen beperkt blijft.

Deel dit artikel:

Tags: , , , ,

Geef een antwoord