MENU
Block Chain

Hoe blockchain een revolutie in de Smart City kan...

Bio Facade

De lucht reinigen met gebouwen gemaakt van algen

Maquette numérique

5 juli 2018 Comments (0) Architectuur, Technologie

Hoe het digitale model de bouwwereld op zijn kop zet

“BIM”. Achter dit kleine woord dat wel een onomatopee lijkt, schuilt een innovatieve werkmethode in de bouwwereld. Wat is BIM, Building Information Modeling, precies?

Steven gaat zitten en neemt de muis van zijn computer. Op het scherm verschijnt een gebouw in 3D. Je kan op elke verdieping langs de gangen lopen. De deuren openen. Je ogen worden volledig ondergedompeld en het lijkt wel of je in een videogame bent gestapt. Behalve dat dit geen spelletje is. Hier wordt de toekomst van gebouwen getekend, ontworpen en afgedrukt.

Het digitale model is “de introductie van digital in de bouw“, legt de expert uit. Het digitaliseren van de gegevens van een gebouw, oftewel Building Information Modeling (BIM) is even onmisbaar geworden als een troffel dat is voor de metselaar, en het brengt een radicale verandering teweeg. Het voordeel: dankzij deze werkmethode zijn architecten niet langer verplicht geometrische elementen te tekenen. Ze kunnen de bouwelementen die ze nodig hebben gewoon in een objectmodel plaatsen. De software doet de rest.

Het digitale 3D-model zal gaandeweg plannen op papier of op een computerbestand vervangen. “Het digitaliseert een bouwproject in zijn totaliteit met de hulp van software die de milieu-impact van een project kan berekenen en de energieprestaties kan verbeteren“, legt Steven uit. Het grote voordeel van het systeem is dat het gedigitaliseerde ontwerp online toegankelijk is voor alle partners van het bouwprogramma.

De collaboratieve avatar van een gebouw

Het 3D-model volgt een gebouw doorheen de tijd, van het ontwerp tot de eventuele afbraak. Alle wijzigingen die kunnen worden aangebracht worden gaandeweg geïntegreerd. “Deze technologie biedt vele voordelen,” zegt Steven. “Je kan het gebouw in zijn hele bestaan opvolgen, je kan bouwfouten beperken, de organisatie verbeteren, de kosten verminderen en de coördinatie van de verschillende bedrijven verbeteren. Het is een collaboratief systeem: elke partij kan de maquette raadplegen en er in alle stadia van het project informatie aan toevoegen over het ontwerp, de bouw en de exploitatie van een gebouw.

Architecten, studiebureaus, bouwbedrijven, airconditioningspecialisten en loodgieters moeten al hun plannen en informatie over de uitrusting die ze plaatsen, delen. Zo weet iedereen dat er geen conflicten bestaan. Dat lijkt gezond boerenverstand maar het is relatief nieuw in de bouwsector die lang aan de zijlijn van de digitale revolutie bleef staan.

En het belang ervan gaat veel verder dan de bouw alleen: “Een BIM biedt ook de klant die het gebouw zal exploiteren een model.”Als een gemeente bijvoorbeeld een school laat bouwen kan het model mettertijd verrijkt worden met alle mogelijke informatie. “We zullen bijvoorbeeld onmiddellijk in staat zijn te weten hoeveel keren de deuren of de radiators werden vervangen.

Meer info: op de site van de Franse Orde van Architecten vind je een webinar die in detail de uitdagingen van BIM toelicht.
Deel dit artikel:

Tags: , , , ,

Geef een antwoord