MENU

Een shoppingtrip naar Galeries Lafayette in Luxemburg.

Amsterdam en de donut-theorie

22 juni 2020 Comments (0) Andere, Milieu, Vastgoed

Krakau pakt vervuiling aan

De stad Krakau heeft onlangs meer initiatieven genomen om de luchtverontreiniging terug te dringen. Met name door een verbod op het gebruik van steenkool in woningen. En dat klinkt eenvoudiger dan het is.

Krakau is een zeer populaire toeristische bestemming in Polen. Maar het is ook één van de meest vervuilde steden van Polen. In die mate dat een oude lokale mop zegt dat wanneer je een raam in Krakau opent, dat niet is om je kamer te ventileren, maar wel om de buitenlucht te verfrissen. Deutsche Welle, een Duitse online media, legde bijvoorbeeld uit dat een jaar ademen in Krakau gelijk stond aan het roken van 3000 sigaretten.

Sinds vorig jaar heeft de stad iedereen verboden, op straffe van een boete, hout of steenkool thuis te verbranden – als het al geen afval is – of zelfs een barbecue aan te steken. Een eerste maatregel die het mogelijk moet maken om de stad enigszins schoon te maken.

  • ©-krakow.travel
  • Krakow © krakow.travel
  • Krakow © krakow.travel

40.000 kachels minder

Maar de dingen zijn niet zo eenvoudig: de stad heeft een lange geschiedenis met betrekking tot steenkool. Een deel van deze luchtverontreiniging komt van de plaatselijke staalfabriek, die nog steeds op kolen draait. Maar ook individuele verwarmingsystemen, meestal nog oude kachels, zijn verantwoordelijk voor deze vervuiling. Daarnaast bevindt Krakau zich in een bekken waar weinig wind is, wat de verspreiding van koolstofuitstoot vertraagt. Tot slot produceert Polen nog steeds 86%van de Europese steenkool, terwijl het verbruik van steenkool overal in Europa is gedaald. In 2018 werd 50 miljoen ton geproduceerd, evenals 59 miljoen bruinkool, een bijzonder vervuilende variëteit. Maar de stad blijft niet bij de pakken zitten. Huishoudens hebben bijvoorbeeld financiële steun gekregen om over te schakelen op centrale verwarming, wat de laatste jaren heeft geleid tot de verwijdering van 40.000 kachels; drones controleren de luchtkwaliteit; de politie meet nu de toxiciteit van uitlaatgassen …

In deze moeilijke strijd tegen luchtverontreiniging zien we dat het niet alleen om het milieu gaat maar evenzeer om de economie en de mensen.

Deel dit artikel:

Tags: , , ,

Geef een antwoord