MENU
Building on rooftops

Woningen op de daken van supermarkten

Un parc «crowdsourcé» au cœur de Bruxelles

Een “crowdsourced” park in het hart van Brussel

30 januari 2017 Comments (0) Architectuur

Levende gebouwen, de toekomst van de architectuur?

Ferdinand Ludwig, architect en onderzoeker aan de Universiteit van Stuttgart, werkt aan een revolutionair project: levende bouwwerken. Zijn idee? Verschillende bomen doen samenkomen die met behulp van metalen geraamten en na enkele jaren groei gebouwen doen ontstaan die zowel sterk als natuurlijk zijn.

Dit nieuwe concept kreeg de naam “Baubotanik” (of “bouwbotanica”) en haalde zijn inspiratie uit een oeroude techniek. Namelijk de manier waarop inheemse volkeren, zoals de Khasi in India, de wortels van de ficus laten groeien om plantenbruggen boven rivieren te vormen. Als amateurbotanist maar bevrijde ingenieur onderzocht Ferdinand Ludwig de groei van bomen om dit te gebruiken bij het optrekken van gebouwen.

Biodesign

Één van zijn eerste projecten werd gebouwd in Nagold in 2012 en is veel meer dan een boomhut. Het is een heus architecturaal hoogstandje. “De Kubus bestaat in feite uit een stalen structuur waaraan recipiënten opgehangen zijn die ongeveer 1000 platanen bevatten”, legt Ferdinand Ludwig uit. “Mettertijd zullen ze allemaal samengroeien om één levend organisme te vormen.” Dan kunnen de stalen structuren weggehaald worden en het eindresultaat is dan een levend gebouw gemaakt van één boom. Het “resultaat” zal niet voor 2028 te zien zijn, maar deze nieuwe architectuur biedt tal van voordelen: een gevoel van welzijn wanneer de wind door het gebladerte jaagt, een aangename koelte in de kubus, een vergroening van de openbare ruimte. Om nog maar te zwijgen van de aantrekkingskracht van een gebouw dat er elk jaar anders uitziet.

Zullen we op een dag in deze levende bouwwerken kunnen wonen? Ferdinand Ludwig, die aan het hoofd staat van een studiebureau dat zich op dit vakgebied toelegt, twijfelt daar niet aan. Maar de weg is nog lang. “De Baubotanik bevindt zich nog in een experimentele fase. We slagen er al in om de bomen sneller te laten groeien, maar sommige factoren, zoals vocht, koude of buitensporige temperatuurstijgingen kunnen we maar moeilijk beheersen”, geeft de architect toe. “De Nagold platanen bijvoorbeeld moesten moeilijke weersomstandigheden trotseren. En we hebben moeten leren om deze moeilijkheden te beheren. Maar in de toekomst zullen we gebouwen, bruggen en zelfs torens kunnen bouwen volgens ditzelfde procedé.”

Deel dit artikel:

Tags: , , , ,

Geef een antwoord