MENU

Een Indische luchthaven met 100% zonne-energie

Inclusie dankzij design

28 augustus 2020 Comments (0) Architectuur

Lissabon: renovatie en respect

Het stadhuis van Lissabon heeft gebruik gemaakt van het European Sharing Cities plan, dat openbare gebouwen in staat stelt hun eigen energieprestaties te verbeteren met behoud van hun architectonische en historisch karakter.

In 1880 werd dit iconische gebouw in de Portugese hoofdstad voltooid en in 2016 begon zijn energietransformatie. Het is het enige Portugese historische gebouw dat zo’n grote duurzame renovatie heeft ondergaan.

Men denkt vaak dat openbare gebouwen moeilijk te renoveren zijn“, zegt David Cunha, adviseur informatietechnologie en digitale transformatie bij de Stad. Vooral omdat een niet-residentieel gebouw gemiddeld 40% meer energie verbruikt. Dankzij het Sharing Cities-programma zal de renovatie van het stadhuis een globale impact hebben. We zullen van deze ervaring leren voor ons energiebeleid in de toekomst.

  • Het Stadhuis van Lissabon: een van de meest opvallende voorbeelden van goed beheerd historisch erfgoed. © Stadhuis Lissabon.
  • De renovatie omvatte de installatie van fotovoltaïsche zonnepanelen. © Stadhuis Lissabon.

 

36% besparingen

De resultaten van het Stadhuis van Lissabon zijn een perfect voorbeeld in het kader van de toetreding van Portugal tot het European Green Capital-programma. Lissabon is inderdaad de Europese Groene Hoofdstad in 2020, een titel die het deelt met Cornellà de Llobregat (Spanje) en Horst aan de Maas (Nederland).

één van de gebruikte technieken is een duurzaam en geautomatiseerd beheerssysteem dat het energienetwerk optimaliseert en het verbruik vermindert, de vervanging van alle lampen door ledlampen, de installatie van een fotovoltaïsch systeem op het dak … Door deze modernisering kon de energierekening van het gebouw met 36% worden verlaagd (het was één van de vijf meest energie-intensieve gebouwen die de gemeente in het bezit had).

De aanzienlijke besparingen die in Lissabon zijn gerealiseerd, zullen als voorbeeld dienen voor andere steden die voor dezelfde uitdaging staan: het duurzaam en milieuvriendelijk renoveren van historische gebouwen met behoud van hun persoonlijkheid en karakter.

Het Sharing Cities-plan maakt gebruikt van opensource-oplossingen om de duurzaamheid van steden, het welzijn van de inwoners en de ontwikkeling van smart cities te verbeteren. Met de nadruk op internationale samenwerking tussen gemeenschappen en de industrie. Het project ontvangt 24 miljoen euro aan financiering uit het onderzoeks- en innovatieprogramma Horizon 2020 van de Europese Unie.

Details van het project Sharing Cities:

http://nws.eurocities.eu/MediaShell/media/SharingCitiesLeaflet_FR_final_web.pdf

Deel dit artikel:

Tags: , , ,

Geef een antwoord