MENU

Hier is de eerste zelfrijdende trein…zonder rails!

Een wielerbaan voor het Groothertogdom Luxemburg

21 november 2018 Comments (0) Architectuur, Technologie

Melbourne zal de grootste gedraaide toren in glas hebben

De wolkenkrabber van 356 meter hoog lijkt op zijn eigen as rond te draaien en de bouw zal starten in 2020.

Het is een toekomstig architecturaal hoogstandje. In iets meer dan een jaar zal de Green Spine (groene ruggengraat) het nieuwe embleem van de Australische stad Melbourne worden. De wolkenkrabber is 356 meter hoog. Dat is 30 meter hoger dan het huidige hoogste gebouw in Oceanië. Dat is momenteel de Q1 in Gold Coast in Queensland, gelegen aan de Stille Oceaan.  Green Spine maakt deel uit van een grondige renovatie van Southbank. Het is de wijk waar je de meeste culturele sites van Melbourne vindt en die continu veranderd. Het opzet is er een levendige, gezonde buurt van te maken waar je kan ademen.

Het gebouw werd getekend door het Nederlandse architectenbureau UNStudio, in samenwerking met het Australische bureau Cox Architecture. Het is bestemd voor huisvesting. Een kleinere toren (252 m) krijgt hetzelfde ontwerp maar zal bestemd zijn voor kantoren, een hotel en restaurants. Wat hen zo anders maakt: de twee gebouwen lijken zich wel op te rollen. Daardoor lijken ze op een kurkentrekker. “Deze ruggengraat geeft de torens een sculpturale twist. Het werd getekend als een architecturaal element dat een veelheid aan functies kan integreren, legt Ben van Berkel, oprichter van UNStudio, uit. Naast appartementen wilden we ook de natuur integreren en dat deden we door verticale lagen te voorzien. Het gebouw wordt trouwens ook bekroond door een botanische tuin die voor het publiek toegankelijk zal zijn.” Dit park zal toegankelijk zijn voor de inwoners van de twee torens maar ook voor bezoekers aan de stad. Om dit openbare karakter in de verf te zetten voorziet het agentschap een podium op het dak. Daar komen een markt, winkels en entertainmentplekken.

  • Geen Spine
  • Geen Spine
  • Geen Spine
  • Geen Spine
  • Geen Spine
  • Geen Spine
  • Geen Geen Spine
  • Geen Spine
  • Geen Spine

In de lijn van ‘plantaardige’ torens

De twee torens maken deel uit van een groot ontwikkelingsplan in het zuiden van de stad waar ook de Australian Open wordt georganiseerd. Beide gebouwen krijgen gevels die voornamelijk uit metaal en glas bestaan. De wervelkolom zal worden gemaakt van balkons, terrassen en tuinen met bomen. De hangende parken en een botanische tuin op de top van het gebouw zullen open zijn voor het publiek.

Green Spine maakt dus deel uit van de vele ‘plantaardige’ torens die de voorbije jaren werden gebouwd, zoals het Verticale Woud dat werd getekend door de Italiaanse architect Stefano Boeri in Milaan of de Witte Boom, van de Japanse architect Sou Fujimoto in het Franse Montpellier.

Deel dit artikel:

Tags: , , , ,

Geef een antwoord