MENU

Zeewier om de stad opnieuw van zuurstof te voorzien

De Eiffeltoren in het groen

12 juli 2019 Comments (0) Architectuur, Cultuur, Milieu

Oceanix, een drijvende stad tegen de stijgende zeespiegel

De architecten van Bjarke Ingels Group ontwierpen een modulair drijvend stadsproject dat bestand is tegen de stijgende zeespiegel. Een futuristische stad voor klimaatvluchtelingen.

De drijvende steden van de toekomst zullen autonoom, niet vervuilend en autovrij zijn, verankerd op 1 of 2 km afstand van de grote kuststeden. De projecten vorderen: binnenkort zal er een prototype worden geproduceerd, dat door de VN wordt ondersteund. Het heet Oceanix.

Deze nieuwe high-tech stad, die bestaat uit zeshoekige clusters van vier tot zeven verdiepingen, werd door de Deense architect Bjarke Ingels in opdracht van de VN ontworpen om een ontsnappingsroute tegen de stijgende zeespiegel te vinden. Een groep van zes platformen vormt een “dorp” en een hele stad bestaat uit zes dorpen.

De eerste versie die voor de kust van New York zal aanmeren is 75 hectares groot. “Het gaat over zes dorpen, die elk uit zes buurten bestaan. Oceanix zal in staat zijn om 10 000 inwoners, 1650 per dorp en 300 per buurt, te huisvesten“, legt Bjarke Ingels uit. Elk van deze kleine eilanden kan, naar keuze, accommodatie, culturele centra, stadions, religieuze plekken enz. aanbieden.

  • Oceanix
  • Oceanix
  • Oceanix
  • Oceanix
  • Oceanix
  • Oceanix
  • Oceanix
  • Oceanix
  • Oceanix

Duurzaamheid centraal in het project

Deze steden zijn verankerd in de grond en zouden bestand moeten zijn tegen natuurrampen. Ze zullen beschermd worden door een barrière die wordt gevormd door de blootstelling van de onderwatermaterialen aan elektrische stromingen. “Deze percelen zullen zelfvoorzienend zijn in drinkwater, elektriciteit en voedsel,” vertelt de architect, “dankzij onderwaterboerderijen onder de gebouwen.

Met de stijgende bevolkingsdruk en migratie als gevolg van de opwarming van de aarde, “zal men elke maand gedurende veertig jaar het equivalent van New York moeten bouwen“, benadrukt Bjarke Ingels. De eerste drijvende stad van de toekomst zal naar verwachting in een regio dicht bij de tropen worden gebouwd, waarschijnlijk in Zuidoost-Azië of Afrika. Als het experiment bevredigend is, is er niets dat de opkomst van deze watersteden kan voorkomen.

Deel dit artikel:

Tags: , , , ,

Geef een antwoord