MENU
Les extensions à clipser de Stéphane Malka

De vast te klikken uitbreidingen van Stéphane Malka

La SNCB met en vente son patrimoine immobilier

De NMBS stelt haar vastgoedpatrimonium te koop

Pour renforcer l’accès à la propriété, il faut transformer les logements

27 november 2017 Comments (0) Vastgoed

Om de toegang tot eigendom te versterken moeten de woningen omgevormd worden

Lokale overheden moeten een beleid voor de omvorming van woningen voeren, bijvoorbeeld door het aantal eenheden te verhogen maar hun grootte te verkleinen, blijkt uit de tweede studie van ING over de “uitdaging van de huisvesting voor de gemeenten”.

Bestaat er een verband tussen de demografische druk in een gemeente en de vastgoedprijzen? Dit is een vraag die de economen van de bank ING hebben geprobeerd te beantwoorden door de inkomsten en vastgoedprijzen in 589 gemeenten van het land tussen 2005 en 2014 te analyseren. En het antwoord is best verwarrend… Nee, vastgoedprijzen en bevolkingsdruk zijn niet altijd met elkaar verbonden.

Evenzo worden gemeenten waarvan de bevolking aanzienlijk is toegenomen “niet allemaal gekenmerkt door een sterkere stijging van het onroerend goed.” Voorbeelden in Charleroi en Ciney: terwijl de bevolking van de hoofdstad van de Condroz steeg met 11%, verloor de grootste stad in Wallonië 3% van haar bevolking. Beide kenden nochtans een prijsevolutie van 44%.

De studie stuurt daarentegen een duidelijke boodschap naar de gemeenten. Ze brengt namelijk aan het licht dat alleen een actief beleid om de bestaande woningen om te vormen tot kleinere eenheden “en door het aanbod drastisch op te trekken, hun toegankelijkheid kan verbeteren“. Het reguleren van de kwantiteit is gepaster dan het reguleren van de prijzen.

Een beter aanbod

Het al dan niet stimuleren van projecten die investeerders kunnen interesseren, is een politieke keuze waarbij een evenwicht moet gevonden worden tussen betaalbaar wonen en de verwerving van eigendommen“, aldus Philippe Ledent, econoom bij ING. “Het heeft geen zin om met behulp van kortzichtige maatregelen de kloof tussen de leencapaciteit van de kandidaat-kopers en de huizenprijzen proberen te dichten. Hierdoor wordt de druk op de prijzen alleen maar in stand gehouden.

De studie van ING toont ook aan dat de vergrijzing van de bevolking de lokale overheden echter moet aanzetten om “hun woon- en huisvestingbeleid aan te passen om op deze vraag in te spelen“: de transformatie van bestaande woningen in kleinere eenheden en stedelijke innovatie die is aangepast aan een vergrijzende bevolking.

Download de volledige studie hier.

Deel dit artikel:

Tags: , , , ,

Geef een antwoord