MENU
Hong Kong Housing

Hoe Hong Kong de huizencrisis aanpakt

Cowboy e-bike

Cowboy: de fiets die je idee van een fiets...

8 mei 2018 Comments (0) Andere, Architectuur, Technologie

Robotplanten in plaats van stadsmeubilair

Kan je bank binnenkort ook zelf groeien? Dat is alvast het gekke project van een Duits team biologen, informatici en architecten.

Sinds de mens heeft geleerd planten te manipuleren, duiken alsmaar meer nieuwe ideeën op. De eersten die de robotica hebben ingeschakeld, waren onderzoekers van Carnegie Mellon, in het Amerikaanse Pittsburgh. In 2006 slaagde een team van gekke wetenschappers erin om een bloem simpele functies mee te geven: de bloemblaadjes op vaste uren laten opengaan en sluiten. Dat was het.

Met de tijd is deze poging nagebootst. Ook op het oude continent waar een team bio-ingenieurs, informatici en architecten van zes universiteiten in Duitsland, Oostenrijk, Polen en Denemarken, het onmogelijke proberen. Ze willen het stadsmeubilair en het meubilair thuis vervangen door planten die worden aangestuurd door robots. Volgens deze onderzoekers van het Europese initiatief Flora Robotica zouden de eerste ruimtes die gecreëerd worden door robotplanten over twintig tot dertig jaar een realiteit kunnen zijn.

Een utopie, de plantenstad? In realiteit is het veel realistischer dan je zou denken. De magische formule is gekend door plantendeskundigen: blauw licht. Planten zijn fotosynthetische organismen en voelen zich onweerstaanbaar aangetrokken tot het licht. Hun blootstelling aan deze specifieke golflengte versnelt hun stofwisseling en dus ook hun groei. Het is net dit kenmerk waarmee de onderzoekers werken: ze stimuleren hen om bepaalde nuttige vormen voor menselijke architectuur aan te nemen. Zoals een muur, een dak, een stoel of een bank.

Gefinancierd door de EU

De wetenschappers van Flora Robotica hebben kunstmatige structuren gemaakt in de vorm van matten waarop de planten worden gemonteerd. Robots die zijn uitgerust met sensoren om de water- en voedingsbehoeften van de planten te meten, praten met de planten via kleine leds, waarvan het blauwe licht de groeirichting van de planten aangeeft. Met de tijd worden deze organismen architecturale structuren zoals muren, daken en banken en bieden zo een duurzaam alternatief op beton en staal. Nog niet overtuigd? Het project wordt nochtans gefinancierd door het Horizon 2020-programma van de Europese Unie.

Deel dit artikel:

Tags: , , , , ,

Geef een antwoord