MENU
deutsche bahn

Binnenkort gratis openbaar vervoer in Duitsland?

Aerial view of Grenoble city, France

Zijn kabelbanen de metro’s van morgen?

Smart city en wallonie

31 maart 2018 Comments (0) Andere, Technologie, Vastgoed

Smart Cities aan opmars bezig in Wallonië

Waalse gemeenten kiezen resoluut het pad van de Smart Cities. Dat blijkt uit de 2018 Barometer van het Smart City Institute. Een woordje uitleg.

De dynamiek van de Smart City vindt ingang in België. Ook in het zuiden van het land. Volgens de 2018 Barometer van het Smart City Institute (HEC Liège) werd het proces richting slimme stad in de negen grootste gemeenten van Wallonië opgestart. Charleroi, La Louvière, Luik, Bergen, Moeskroen, Namen, Seraing, Doornik en Verviers zeggen dat ze de helft van hun doelstellingen hebben bereikt. De andere Waalse steden geven hun vooruitgang richting slimme stad een score van 3,67 op 10.

Terwijl de Waalse steden het concept van de Smart City eerder vanuit een technologische invalshoek benaderden in 2017, leggen ze nu meer het accent op bestuur en de menselijke factor. “We kunnen zeggen dat een Smart City een antwoord biedt op verschillende uitdagingen (verregaande verstedelijking, klimaat, vervuiling, afvalbeheer, energie, enz.) en deel uitmaakt van een duurzaam transitieproces door het gebruik van nieuwe technologieën. Maar een stad futureproof maken, heeft enkel zin als ze zich bezighoudt met zaken die te maken hebben met de dagelijkse bekommernissen van de burgers“, zegt Carina Basile, operations manager bij het Smart City Institute. Ze gaat verder: “Een slimme stad is ook een stad die erin slaagt om beter te communiceren met haar burgers.” Uit de laatste nationale barometers van Smart Cities blijkt dat governance, mobiliteit en milieu de belangrijkste zorgen van de burgers zijn.

Intelligente verlichting

Waalse gemeenten geven in hun strategie de voorkeur aan energie gerelateerde maatregelen: slimme ledverlichting (59%) en energie-optimalisatie (52%). Daarna volgen bestuur en burgerparticipatie (50%), digitalisering en IT (41%) en, op de vijfde plaats, mobiliteit (40%). Elke stad wordt geconfronteerd met haar eigen uitdagingen en noden. Sommige gemeenten voeren smart acties uit zonder zich daarvan bewust te zijn, zoals de optie administratieve documenten online te bestellen of door openbare wifi te installeren. Ondanks alles kon bijna één Waalse gemeente op vijf (19%) geen Smart City-projecten op haar grondgebied identificeren.

Deel dit artikel:

Tags: , , ,

Geef een antwoord