MENU

Norman Foster wilde een Tulp in Londen planten.

Tokio: toparchitecten ontwerpen een stad in de stad

14 oktober 2019 Comments (0) Architectuur, Technologie, Vastgoed

Sou Fujimoto, zingevende architectuur

Met zijn teams in Tokio en Parijs ontwerpt Sou Fujimoto projecten in Japan en Europa. We denken meteen aan het project “Mille Arbres” in Paris, dat als schoolvoorbeeld voor de stad van de 21ste eeuw wordt beschouwd, en de toekomstige Delta Tower in Brussel. Wie is dat genie uit Tokio?

Soms kan één gebouw de look van een hele stad veranderen. En dat is precies wat “L’Arbre blanc” heeft gedaan. Het bijzondere aan dit project zijn de vele balkons die waaiervormig alle richtingen uit kijken en de eigenaren en huurders zowel binnen- als buitenruimte geven in een stad waar de zon bijna het hele jaar door schijnt. In de 55 meter hoge cocktailbar, helemaal boven in de toren (waar ook kleine gerechten geserveerd worden), geniet je van een adembenemend uitzicht.

Het project werd in 2014 onthuld en sindsdien blijft de woontoren fascineren. Met zijn looks en de filosofie daarachter heeft hij zich intussen een stevig plaatsje weten te verwerven in Montpellier. Het 17 verdiepingen tellende iconische gebouw is dit jaar officieel geopend en komt recht uit de excentrieke koker van de Japanse architect Sou Fujimoto, een van de voortrekkers van de nieuwe generatie minimalistische Japanse architecten.

Het is al duizenden keren gezegd, maar mijn visie op architectuur blijft het ontwerpen van echte leefruimten’, zegt Sou Fujimoto. ‘Om dat te bereiken, houd ik voor elk project rekening met onder meer klimaat, manier van leven, esthetiek, een belangrijk proces om tot zinvolle architectuur te komen. Om de toren een nieuwe invulling te geven, moet iedereen zich er thuis kunnen voelen. Daarom hebben wij aan de uiteinden openbare ruimten hebben gecreëerd.’

  • Fujimoto San's Office © j.tobias -
  • Arbre-Blanc Montpellier © Sou Fujimoto Architects
  • Delta Tower © Sou Fujimoto Architects
  • Mille-Arbres © Manal Rachdi OXO Architectes + Sou Fujimoto Architects

Landschapshuizen

Sou Fujimoto studeerde af aan de universiteit van Tokio en richtte in 2000 zijn eigen bureau op. Hij richt zich in zijn werk vooral op de band tussen gekunsteldheid en naturel, techniek en ambacht. Hij houdt van wit, licht en tussenruimte en probeert natuur en architectuur met elkaar te verzoenen, een nieuwe manier van wonen te bedenken. In 2012 stelde hij tentoon in het Japanse paviljoen op de Biënnale van Venetië. Hij is een groot bewonderaar van Frankrijk, maar toch was het wachten tot 2014 voor Fujimoto er zijn eerste bouwwerk kon optrekken. Dat jaar won hij samen met Manal Rachdi (OXO), Nicolas Laisné en Dimitri Roussel (toen vennoten) de wedstrijd voor de Arbre blanc in Montpellier.

Het bureau heeft intussen een bijhuis in Parijs en rijgt de projecten aan elkaar. Een daarvan is “Mille Arbres”, laureaat van Réinventer Paris. Dit ‘woonbos’ boven de ringweg rond de stad verbindt Parijs met Neuilly en zal de grootste bewoonde brug ter wereld worden. Het drijvende, groene eiland van 63.000 m² verdeeld over acht verdiepingen, moet een brug slaan tussen de stad en de natuur. De 1000 bomen die er geplant zullen worden, worden tot 15 meter hoog. Het gebouw voor gemengd gebruik telt 30.000 m² kantoorruimte, luxevilla’s op het dak, sociale woningen, een restaurant, een Hilton-hotel en een speeltuin.

Sou Fujimoto is sterk beïnvloed door natuurrampen zoals de aardbeving in Kobe in 1995 of de aardschok en tsunami van Fukushima in 2011, en heeft de manier waarop de mens zijn omgeving inneemt, helemaal op zijn kop gezet. ‘Ik ben heel trots dat ik mag bijdragen aan een opener samenleving. Weet u, wat ik graag zou doen, is een stad bouwen, nu ja, een stadje’, zegt de architect. ‘Dat is mijn droom: een stad bouwen die de mensen dichter bij elkaar brengt.’ Misschien doet hij dat wel met de toekomstige Delta Tower in Brussel, waarvoor hij de schetsen al klaar heeft? We mogen erop vertrouwen dat deze liefhebber van transparantie en vloeiende lijnen de woonruimte van morgen zal ontwerpen.

Deel dit artikel:

Tags: , , , ,

Geef een antwoord