MENU

Amsterdam en de donut-theorie

Fietsen in Boedapest: vandaag kan het

24 juni 2020 Comments (0) Andere, Milieu, Mobiliteit

Transitie in UCLouvain: beroep doen op collectieve intelligentie

De functie van Marthe Nyssens is uniek in de wereld. Zij is in feite de enige vicerector in een universitair managementteam die voornamelijk verantwoordelijk is voor onderwerpen voor zaken met betrekking tot de sociale en ecologische transitie. Divercity ontmoette haar om een aantal aspecten van dit ambitieuze programma te bespreken, waarbij elk van de 35.000 leden van de universitaire gemeenschap op de site van Louvain-la-Neuve betrokken zal zijn.

Marthe Nyssens studeerde af aan de universiteiten van San Diego (Master of Arts in Economics) en Leuven (doctor in de economie). Sinds 2009 is ze gewoon hoogleraar en geeft ze les in sociale economie en de sociale en ecologische transitie. Ze is momenteel vicerector verantwoordelijk voor transitie en maatschappij. ©Alexis Haulot.

Waar komt dit volledig nieuwe idee vandaan om het onderwerp “overgang” toe te vertrouwen aan één van de managers van de universiteit?

Tot nu toe werd duurzame ontwikkeling van oudsher toevertrouwd aan één van de vicerector, die dit onderwerp bovenop zijn of haar gewoonlijke taken beheerde. Het sterke en politieke signaal van UCLouvain en zijn rector Vincent Blondel was inderdaad om te zeggen dat het tijd was voor een lid van het rectoraatsteam om zich volledig te richten op deze kwesties.

Was er een trigger?

Ja, de klimaatbetogingen van de jongere generatie afgelopen voorjaar, die veel leden van onze gemeenschap mobiliseerden, waaronder ikzelf. Dit creëerde een bewustzijn: het was tijd om actie te ondernemen. En het was zelfs cruciaal voor de korte termijn, ook voor de universiteiten.

UCLouvain is begonnen met een “Transitieplan” (zie kader) met werkgroepen die zich buigen over thema’s die essentieel zijn voor het leven van de universiteit: onderwijs, onderzoek, energie, mobiliteit, duurzame investeringen en consumptie, voeding en biodiversiteit. Laten we een aantal van de topics met praktische voorbeelden benaderen. Voeding, bijvoorbeeld …

Dagelijks bieden de “restosU” een “slim” gerecht aan die de restaurantsgasten uitdaagt op het gebied van voeding, gezonde en duurzaame voeding en korte ketens. Twee keer per week is dit “slimme” gerecht vegetarisch. Daarnaast is de Lauzelle-universiteitsboerderij uitgegroeid tot een experimentele boerderij, die dient als ondersteuning voor onderwijs en onderzoek, maar ook als interface met de lokale marktkramers. We willen een referentiecentrum voor biologische landbouw en agro-ecologie zijn.

Laten we het over duurzame investeringen hebben …

Sinds 2018 worden alle nieuwe investeringen van UCLouvain uitsluitend gedaan in ecologisch en maatschappelijk verantwoorde fondsen. We vertrouwen ook op nieuwe duurzaamheidsnormen zoals die van Febelfin of Financité om de hele portefeuille “schoon te maken”. Maar we hebben ons dossier al aanzienlijk verbeterd om in lijn te zijn met onze ambities.

De universiteit zal een ambitieus strategisch plan ontwikkelen op het gebied van duurzame ontwikkeling. Het is opgebouwd rond drie hoofdthema’s: onderwijs, onderzoek en duurzame campussen. Eén van de eerste belangrijke acties van dit plan was het opstellen van de koolstofbalans van de stad. Het overgangsplan zal het kompas van het academisch jaar 2020-2021 zijn.

Ook mobiliteit maakt deel uit van dit “Transitieplan”.

En dit is niet de gemakkelijkste kwestie. De site van Louvain-la-Neuve is uiteraard minder goed bereikbaar dan onze site van Louvain-en-Woluwe: er is geen metro die je naar het auditorium brengt, de treinverbinding tussen LLN en Ottignies is niet optimaal … Kortom, we moesten creatief zijn. Zo worden de abonnementen voor het openbaar vervoer al jaren volledig betaald door de werkgever, bedrijfswagens hebben we niet en we stimuleren zachte mobiliteit. Wij zullen zeer binnenkort een charter voor internationale reizen voorstellen: is het echt noodzakelijk om naar dit of dat conferentie te gaan? En is er een manier om de trein in plaats van het vliegtuig te nemen? enz.

Hoe werken jullie samen met de gemeente rond transitie?

Het eigenaardige van Louvain-la-Neuve is dat de universiteit een groot deel van de grond bezit op de universiteitslocatie, die wordt beheerd door erfpacht. We zijn dus nauwe partners, en dat al sinds het beroemde “aardappelveld” zoals de site vroeger werd genoemd, toen we alle moeite in de wereld hadden om bewoners aan te trekken. Vandaag zijn woningen in Louvain-la-Neuve net heel populair. De toekomstige wijk Athena-Lauzelle is één van de laatste wijken die nog ontwikkeld moeten worden in de gemeente, en we werken eraan om er een voorbeeld van het Transitieplan van te maken. Hand in hand met de gemeente.

We zeiden het al: jullie doen beroep op ideeën van de hele academische gemeenschap. Met name door het organiseren van “collectieve intelligentieworkshops” …

Die helaas eind maart in volle lockdown werden georganiseerd. Maar dat deed er niet toe: met behulp van videoconferencingtools kwamen we vier namiddagen met 80 mensen samen. Dat deden we ofwel samen ofwel in kleine groepjes in virtuele ruimtes, om zo de universiteit van morgen te bedenken. Met bemoedigende resultaten. We zijn niet zo zeer geïnteresseerd in deze of gene maatregel. Wel willen we voor elk van de vastgestelde thema’s telkens enkele impactmaatregelen doorvoeren die echt het verschil maken. En dan zullen we in onze opzet geslaagd zijn.

Meer informatie over het Transitieplan van UCLouvain

 

 

Deel dit artikel:

Tags: , , , ,

Geef een antwoord