MENU

Covid-19 zou een positieve invloed kunnen hebben op het...

Een psychiatrisch ziekenhuis drijvend op het water

14 mei 2020 Comments (0) Andere, Architectuur, Technologie

Transparant hout? Goed gezien!

In 2018 schatte de FAO (de voedsel- en landbouworganisatie van de United Nations) dat de verkoop van houtgerelateerde producten met 11% was gestegen ten opzichte van het voorgaande jaar. Hout blijft één van de grote klassiekers van de bouw. Maar de energie die nodig is voor de productie vereist nieuwe normen voor duurzaamheid. In 2018 werd volgens de FAO meer dan 27 miljoen ton hout uit de bouw gerecycleerd. Deskundigen schatten dat het gebruik van duurzamer hout in 2050 de CO2-uitstoot van gebouwen en stedelijke infrastructuur met 44% zou kunnen verlagen.

Een goed voorbeeld van innovatie in de houtsector is onlangs voorgesteld door Zweedse onderzoekers aan het KTH Royal Institute of Technology. Ze ontwikkelden een vrij origineel product genaamd “transparant hout”. Om dit nieuwe materiaal te maken, verwijderden ze lignine uit het hout. Dat is de component van het hout dat het meeste licht vangt. Door acrylcomponenten toe te voegen, maakten ze een doorschijnend materiaal, stabiel genoeg voor gebruik in de bouw, waar het zelfs plastic of glas kan vervangen in gebouwen met een lage uitstoot.

Binnenkort een must-have materiaal?

Het “transparante hout” ontwikkeld door de Zweden van het KTH Royal Institute of Technology. ©KTH

Maar dit “doorzichtige hout”, dat dus een deel van het natuurlijke licht doorlaat, heeft nog andere verrassingen in petto. Dankzij de toevoeging van een ander bestanddeel, polyethyleenglycol, hebben ze dit nieuwe materiaal voorzien van een cruciale eigenschap: het is in staat om warmte te absorberen bij blootstelling aan de zon. Omgekeerd geeft transparant hout deze opgehoopte energie weer vrij wanneer de temperaturen dalen. Heel wat voordelen dus.

De hele wetenschappelijke gemeenschap spreekt echter niet met één stem over deze innovatie. De duurzaamheid van dit nieuwe materiaal wordt in twijfel getrokken omdat dit transparante hout niet biologisch afbreekbaar is, gezien de chemische componenten waaruit het bestaat. Een “tekortkoming” waarvan het KTH Royal Institute of Technology zich bewust is. Ze bestuderen momenteel een meer natuurlijk alternatief, en dus potentieel biologisch afbreekbaar, deze keer.

Deel dit artikel:

Tags: , , , ,

Geef een antwoord