MENU

Kazuyo Sejima: de essentie van geheimhouding

In Porto: Alvaro Siza, de ongedisciplineerde architect

4 februari 2020 Comments (0) Architectuur, Mobiliteit

Utrecht heeft de grootste fietsenstalling ter wereld

Als je nog twijfelt of de fiets in Nederland koning is, dan moet je naar Utrecht trekken. De architecten van de studio Ector Hoogstad Architecten hebben een ondergrondse fietsparking van drie verdiepingen ontworpen… Die is overdekt, veilig en gratis. Indrukwekkend!

Jacques Brel zong over de zeelui in de haven van Amsterdam maar in Utrecht zijn het de fietsers die hun geluk niet op kunnen. Waarom? Omdat de op drie na grootste stad van Nederland, waar meer dan 26% van de verplaatsingen met de fiets gebeurt, nu de grootste fietsenstalling ter wereld heeft.

Deze enorme parking werd in twee fases gebouwd en telt 12.656 plaatsen, om precies te zijn. 3.000 plaatsen meer dan het vorige wereldrecord op naam van Tokio. De Rotterdamse architectenstudio Ector Hoogstad Architecten is hier sinds 2011 mee bezig en heeft de goede reflex gehad om deze megastructuur onder het station van Utrecht te bouwen. Het doel is het intermodale vervoer aan te moedigen en de files in het stadscentrum te verminderen. Deze praktische, slimme parking baadt in het licht en vervult ook een meer urbanistische missie: het station verbinden met het winkelcentrum en op die manier bijdragen aan de volledige herstructurering van de wijk.

  • © Petra Appelhof
  • © Petra Appelhof
  • © Petra Appelhof
  • © Petra Appelhof
  • © Petra Appelhof
  • © Petra Appelhof

Overspoeld met licht en met sensoren

Dankzij het gebruik van ruwe en duurzame materialen, beton, staal en hout, slaagden de architecten erin om deze schijnbaar onvriendelijke plaats toch een ziel te geven. De ingang bestaat uit trappen van 30 meter breed die dienen als dakramen. De fietsers bewegen zich in gangen op drie verdiepingen en worden geleid door kleurmarkeringen op de grond. De eerste 24 uur zijn volledig gratis, daarna kost het parkeren van je fiets slechts 1,25 euro per dag. Optische sensoren versturen informatie over de bezetting van de parkeerplaatsen. Dit stelt de stad in staat om in real time te weten hoe groot de bezetting van de parkeergarage is en om prognoses op te stellen.

Deze avant-gardistische parking is trouwens de eerste in een lange reeks. De Nederlandse overheid is van plan soortgelijke fietsparkings in andere steden te bouwen om aan de groeiende vraag te voldoen, met name in Delft (5.000 plaatsen), Amsterdam (7.000 plaatsen) en Den Haag (8.500 plaatsen). De stad Utrecht, ook wel ‘de verborgen parel van Nederland’ genoemd, hoopt dat dit voorbeeldproject ook buiten de landsgrenzen ophef maakt en de nieuwe referentie inzake fietsbeleid kan worden.

Deel dit artikel:

Tags: , , , ,

Geef een antwoord