MENU
Expo Real 2017 - HafenCity

Hoe Hamburg HafenCity, de grootste stedelijke bouwplaats van Europa,...

Sidewalk Toronto Laneway

Google onthult de eerste beelden van zijn Smart City

5 september 2018 Comments (0) Andere, Architectuur, Technologie

Van de smart city naar de shared city

Inwoners met de stedelijke ruimte verbinden is één ding, hen met elkaar verbinden is een delicater vraagstuk. Bye-bye, smart city? De uitdaging van vandaag zou zijn meer te streven naar een shared city door in te zetten op wederzijdse hulp en lokale solidariteit voor een betere levenskwaliteit.

In een tijd waarin data de kern van alle polemieken en het onderwerp van strengere regelgeving zijn, willen de inwoners meer dan ooit de openbare ruimte terugvorderen, hun stem laten horen en in lokale projecten investeren. We zijn momenteel ook getuige van het ontstaan van inclusieve en veerkrachtige steden (de zogenaamde shared city of linking city). Die beantwoorden aan de groeiende vraag naar sociale verbondenheid en innovatie: ze combineren technologische innovatie, sociale welwillendheid, het principe van duurzaamheid en lokale samenwerking.

Een echt keerpunt dat wordt bevestigd door de Belgische Barometer 2018 van het Luikse Smart City Institute. “Terwijl de Belgische steden in de barometer van 2017 de Smart City eerder vanuit zijn technologische dimensie benaderden, zien we een nuance in de barometer van dit jaar. Governance lijkt de essentiële voorwaarde voor het implementeren van de smart city in onze Belgische gemeenten“, licht het document toe.

De betrokkenheid van de burgers in hun buurt en gemeente vergroten is een van de prioritaire assen waarop gemeenten zich inzetten. Deze aanpak is nog zeer recent in vergelijking met de visie waarin de verkozene de keuzes maakt en de mensen moeten volgen, maar 44% van de 121 ondervraagde Belgische gemeenten van het Instituut bevestigen zich meer in te zetten op burgerparticipatie en governance in hun smart-projecten dan op telecommunicatie, digitalisering en innovatie (40%).

De wederopbouw van de banden tussen wijken, (met de) natuur, werkgelegenheid en opnieuw een band schappen tussen bewoners en generaties … Hoe begin je aan een project dat die ambitie voorop stelt? “De eerste stap is het creëren van een identiteit rond een structurerende dimensie“, bevestigt Antoine de Borman, directeur bij Cepess, het centrum voor de toekomst en innovatie bij de CDH, en promotor van de verbindende stad of linking city.

De inwoners een centrale plaats geven

Architect Vincent Callebaut probeert die linking city nu al op te bouwen. Deze Belg bouwt in Caïro een gebouwencomplex van 1.200 woonunits dat wordt bedekt door een zonnedak, gebouwd op een winkelcentrum en kantoren, in hartje Heliopolis. Het doel? “De monofunctionele stad achterwege laten waarbij je een historisch centrum hebt, zakenwijken zoals de Noordwijk in Brussel en woonwijken aan de rand, legt de architect uit. We willen een compacte, multifunctionele en multiculturele stad die banden smeedt tussen de verschillende functies en sociale klassen van dezelfde buurt.”

Zijn landgenoot Bruno de Veth (JDS Architects) mikt dan weer op de “vijfde gevel”, waarbij het dak van een gebouw een ontmoetingsplek, moestuin of sportruimte wordt. Net Zoals in het nieuwe Congrespaleis van Charleroi, voorzien in 2020. Het resultaat: een gebouw waar er niet langer een grens is tussen het binnen en buiten en waar bezoekers aan de openbare ruimte uitgenodigd worden.

  • Centre des Congrès Charleroi - CDC-JDS Architects
  • Centre des Congrès Charleroi - CDC-JDS Architects
  • Centre des Congrès Charleroi - CDC-JDS Architects
  • Centre des Congrès Charleroi - CDC-JDS Architects
  • Centre des Congrès Charleroi - CDC-JDS Architects

Elders heeft Groningen er dan weer voor gekozen mensen meer te laten fietsen; Rennes heeft gekozen voor burgerparticipatie; Berlijn focust in zijn ontwikkeling op het valoriseren van artistieke en culturele creatie. Analisten voorspellen dat de ontwikkeling van ‘dorpen in de stad’ de komende jaren belangrijker zal zijn dan het concept van ’technologische steden’. Deze stedelijke dorpen, elk met hun eigen identiteit, zijn bevorderlijk voor een gevoel van verbondenheid bij de bewoners en gebruikers, en voor het ontwikkelen van interpersoonlijke solidariteit.

Deel dit artikel:

Tags: , , , ,

Geef een antwoord