MENU

Een project van Carlo Ratti wint de “Reinventing Cities”-wedstrijd

Oceanix, een drijvende stad tegen de stijgende zeespiegel

11 juli 2019 Comments (0) Architectuur, Milieu

Zeewier om de stad opnieuw van zuurstof te voorzien

Deze biogevel, gemaakt door Fransen, zal zuurstof produceren en de CO2 van de stad verwerken. Een simpel en toekomstgericht idee.

En een project dat zin geeft om ’s morgens heel diep in te ademen. In het kader van het grote “Réinventer Paris”- project onthulde het bureau XTU Architect het gebouw In Vivo. Een waanzinnig gebouw dat men in hartje Parijs wil optrekken om de blijvende vervuilingsproblemen aan te pakken. De reusachtige torens met de verbijsterende curves zullen iedereen verstomd doen staan. En daar is een goede reden voor: de drie gebouwen op de Boulevards des Maréchaux zullen bekleed worden bekleed met een actieve gevel waarop microalgen worden gekweekt voor medisch onderzoek.

In Vivo wordt een echt laboratoriumgebouw en bestaat uit drie gebouwen die het zicht, de verlichting en natuurlijke ventilatie bevorderen en ook genieten van een optimale stedelijke integratie: 13.000 m2 instaphuisvesting, tussentijdse huisvesting en verblijven voor studenten en jonge onderzoekers, 1.200 m2 ruimtes die open zijn voor het publiek, 255 m2 alternatief café en meer dan 2.000 m2 tuinen en moestuinen voor alle soorten kleinschalige stedelijke landbouw in loggia’s, onder glas of in open lucht op het dak.

  • © XTU INVIVO
  • © XTU INVIVO
  • © XTU INVIVO
  • © XTU INVIVO

Een levende fabriek

Het In Vivo-project is een manifest. Steden worden geconfronteerd met de milieu- en gezondheidsimpact van een uit de hand lopende urbanisatie en vormen de kern van één van de grootste uitdagingen van de 21ste eeuw: levende elementen in het bouwproces integreren voor een rechtvaardigere, duurzamere en veerkrachtigere samenleving. “Deze gevel van de nieuwe generatie laat toe microalgen met hoge toegevoegde waarde in biologische zonnecollectoren (fotobioreactoren) toe, te telen voor medisch onderzoek“, legt het bedrijf in een persbericht uit.

Nog een voordeel: de microalgen voeden zich met afval zoals het afvalwater van het gebouw, consumeren de koolstofdioxide die de ketels uitstoten en produceren tegelijkertijd zuurstof. “Deze productieve biogevel stelt het gebouw in staat de warmte die door de fotobioreactoren wordt opgevangen te gebruiken voor warm water en verwarming“, gaat het bedrijf verder. Daardoor ligt het energieverbruik onder de drempel van 48 kWh/m2/jaar van het klimaatplan van Parijs. Een eenvoudig idee dat in alle grote steden kan worden geïmplementeerd.

Deel dit artikel:

Tags: , , , ,

Geef een antwoord