MENU

Van de smart city naar de shared city

Urban Lifestyle Points om de stad te doen heropleven

21 september 2018 Comments (0) Andere, Mobiliteit

3D-zebrapaden

3D-zebrapaden werden in India bedacht en gekopieerd in IJsland. Ze maken nu zowat overal in Europa hun opwachting. Eén van de laatste steden die ermee aan de slag ging, was Parijs. De illusie is perfect en de doelstelling is natuurlijk om auto’s en tweewielers te doen vertragen.

De optische illusie is indrukwekkend. De 3D-zebrapaden geven de indruk dat er betonnen blokken boven de weg zweven. deze zomer werden ze in Parijs geïnstalleerd: eentje in het 7de arrondissement, in de “rue de Varenne”, drie in het 14de arrondissement, in “rue Raymond-Losserand” en “rue de l’Ouest”, en eentje in het 18de arrondissement in “rue Damrémont”.

Het doel van het experiment is de verkeersveiligheid te vergroten door de voetgangers zichtbaarder te maken voor automobilisten. Dankzij deze optische illusie hebben bestuurders de indruk recht op betonnen blokken af te stevenen. Daardoor gaat elke bestuurder automatisch remmen. Er zijn ook sensoren die de snelheid van de automobilisten meten. Als dit experiment tegen 2020 succesvol blijkt te zijn, zou de Stad Parijs weleens kunnen overwegen dit definitief te installeren en meer zebrapaden in te richten aan kruispunten en in de buurt van scholen.

Dit origineel concept is nochtans geen première. Het werd in India ontwikkeld als een goedkope en redelijk spectaculaire manier om de snelheid van de automobilisten te verminderen. IJsland voerde het idee in Europa in door streetart te gebruiken om bestuurders aan te zetten met een minder zware voet te rijden. Het effect is opmerkelijk. De enige valkuil: de 3D-voetpaden kunnen niet overal geschilderd worden, omdat de optische illusie in slechts één richting werkt. Je kunt het dus enkel in eenrichtingsstraten installeren.

Deel dit artikel:

Tags: , , , ,

Geef een antwoord