MENU
The interlace © Büro Ole Scheeren

Gebouwen stapelen als legoblokjes

Songdo Master Plan © www.kpf.com

Songdo, de groene stad waar alles te voet gebeurt

Three-generational family together at home

6 februari 2018 Comments (0) Architectuur

Aanpasbare woningen, een toekomstmodel?

Een huis dat verandert in functie van de leeftijd van haar bewoners. Bestaat dat echt? Het is het idee van de aanpasbare woningen, waar alles evolueert van bij de bouw. De allereerste constructies verschijnen nu in Wallonië.

Wie een woning koopt, denkt zelden aan de evolutie ervan. Nochtans kunnen nieuwe gezinssituaties of het ouder worden een woning een pak minder leefbaar maken. Of zelfs onbewoonbaar, voor wie bijvoorbeeld in een rolstoel belandt. Om dit probleem op te lossen, hebben architecten en fabrikanten een nieuw concept bedacht: aanpasbare woningen.

Het idee? Een verantwoorde woning bouwen die zich aanpast aan haar bewoners en hun behoeften, in functie van de levenscyclus. Daarvoor moet van bij de bouw de optie voorzien worden om de woning goedkoop te transformeren, door een evolutieve planning,materialen en apparatuur die deze metamorfose mogelijk maken. Dat alles zonder aan de dragende structuur en de technische netwerken (water, verwarming, elektriciteit) te raken, om een complete renovatie te vermijden. Dat zorgt alleen maar voor extra stress, puin en kosten.

In Wallonië schieten intussen de eerste initiatieven uit de grond. In Montignies-sur-Sambre werden twaalf appartementen van dit type gebouwd. Ook in Bergen openden zes woningen hun deuren en er zouden nog eens zes moeten volgen. In Namen zijn er vergunningen uitgereikt voor 18 woningen. Wat ze zo opvallend maakt? Ze hebben bijvoorbeeld scheidingswanden zonder bedrading of leidingen, die makkelijk kunnen worden verwijderd om een doorgang of kamer te vergroten. Bredere deurlateien die kunnen blijven als de deuren moeten vergroot worden. En badkamers die in een handomdraai in een douche veranderen…

Bedienen met een tablet

De voorbeelden zijn legio. In de meest geavanceerde projecten zijn de modulaire huizen uitgerust met een heleboel innovatieve domotica: slimme rolluiken, mobiele scheidingswanden, verstelbare en multifunctionele meubels… Tafels en krukken kunnen in de hoogte versteld worden, een plank verandert in een rugleuning… En dat alles via een tablet. Tot de keuken toe: het werkblad kan op cilinders worden gemonteerd en op de gewenste hoogte worden afgesteld. Het concept kan ook uitgebreid worden naar buiten, met de mogelijkheid om extra modules toe te voegen aan het bestaande volume.

Een toekomstmodel? Sinds enkele jaren bepaalt een Waals decreet de criteria van aanpasbare woningen en de te voorziene quota’s in sociale woningbouw. Op termijn zou dit concept op dezelfde manier kunnen evolueren als de EPB (EnergiePrestatie en Binnenklimaat) en een nieuwe referentie kunnen worden voor toekomstige huiseigenaars.

Deel dit artikel:

Tags: , , , ,

Geef een antwoord