MENU
Canberra © Prakash Khanal

Ken jij de meest duurzame stad ter wereld?

Duitsland: een spectaculaire architectonische transformatie ten behoeve van de...

Schoonschip © Space & Matter

11 september 2021 Comments (0) Andere, Architectuur, Milieu, Technologie, Vastgoed

Amsterdam: circulair en aquatisch

Een duurzame stad aan het meer, ontworpen volgens circulaire principes: dit gemeenschapsproject wordt een prototype van drijvende stedelijke ontwikkeling.

Schoonschip is een innovatief circulair district van Amsterdam, dat al enkele jaren het Kanaal Johan van Hasselt bezet. Het werd rond 2010 bedacht door een groep burgers die een energieneutraal woonproject wilden ontwikkelen.

Schoonschip © Space & Matter

Schoonschip © Space & Matter

Het project bestaat uit 46 woningen verdeeld over 30 waterpercelen die via een pier zijn verbonden. Elke inwoner is dus direct verbonden met verschillende buren, terwijl hij een spectaculair uitzicht op het water behoudt. De huizen zijn off-site gebouwd en komen uit verschillende aparte werkplaatsen. Ze zijn dus allemaal verschillend, net zoals de gebruikte materialen.

Een hechte gemeenschap

De 100 inwoners van Schoonschip hebben gedecentraliseerde en duurzame energie-, water- en afvalbeheersystemen. Inclusief een slim netwerk van zonnepanelen dat bewoners helpt om energie onderling te verdelen, maar ook verzonken warmtewisselaars voor verwarming en koeling, en waterbehandelingstechnologieën om energie en voedingsstoffen terug te winnen uit afvalwater. Daarnaast werkt de gemeenschap aan het promoten van korte ketens. Het project is opgezet in open source: bewoners besloten hun best practices te delen op een website, waarin uiteenlopende aspecten worden beschreven, van materialen en voedselproductie tot juridische aspecten.

Sascha Glasl © Space & Matter

Sascha Glasl © Space & Matter

Schoonschip is een innovatief project dat een effectieve aanpassingsstrategie voorstelt om het risico van de stijgende zeespiegel aan te pakken. En als er één land is dat door dit gevaar wordt getroffen, dan is het wel Nederland, waarvan een kwart van het grondgebied al onder de zeespiegel ligt. Zich al op het water bevinden beperkt de risico’s die gepaard gaan met overstromingen aanzienlijk. Daarnaast is het een origineel antwoord op de congestieproblematiek in stedelijke centra. Zoals Sascha Glasl, van het Nederlandse bureau Space&Matter, dat het geheel heeft ontworpen, zegt: “Deze oplossing beschermt niet alleen de bewoners tegen de natuur, maar beschermt de natuur zelf.”

Deel dit artikel:

Tags: , , ,

Geef een antwoord