MENU
Olivine © Hans Boddeke

Olivien, doet dat een belletje rinkelen?

Frank Gehry Arles © Adrian Deweerdt

Doet Frank Gehry het hoogstandje van Bilbao nog eens...

Amsterdam © Leon van Woerkom (cepezed)

7 oktober 2021 Comments (0) Architectuur, Milieu, Technologie, Vastgoed

Amsterdam: een demonteerbare en duurzame rechtbank

0707r]—[/hr]

Het initiatief is bijzonder genoeg om bij stil te staan: in Nederland is een van de eerste praktische voorbeelden van volledig circulaire architectuur te vinden. Het gaat over een tijdelijke rechtbank in Amsterdam, in afwachting van de renovatie van de gebruikelijke voorzieningen.

Het tijdelijke gerechtsgebouw werd ontworpen door de Nederlandse firma cepezed. Het is 5400 m2 groot en zal tijdelijk de rechtbank huisvesten. Er zijn rechtszalen, ruimtes voor magistraten en detentieruimtes voor verdachten.

De verhuizing van het gebouw maakt deel uit van een circulaire strategie om verspilling van materialen en energie te voorkomen en het gebouw op een kwalitatieve manier te hergebruiken. De tijdelijke rechtbank werd vanaf het begin ontworpen en gebouwd om te worden verplaatst. Het ging om een contract van het type DBMR (Design, Build, Maintain & Remove, in het Nederlands Ontwerp, Bouw, Onderhoud, Demontage). Daarnaast werd gebruikgemaakt van de 5R-regel van circulaire prioriteiten, waarbij vooral de aspecten Refuse, Reduce en Reuse centraal stonden.

Een demontage/hermontage gepland vanaf het ontwerp

Dankzij een unieke code op basis van een 3D-scan is de exacte positie van elk onderdeel gekend. Het gebouw is ontworpen om volledig te demonteren en vervolgens elders weer in elkaar te zetten. Materialen die niet hergebruikt worden, worden opnieuw verwerkt in andere projecten. Tot slot wordt een minimale hoeveelheid onderdelen gerecycled. 

Na vijf jaar verhuizen de gebouwen van de tijdelijke rechtbank in Amsterdam dan ook naar de stad Enschede. De functie van het gebouw zal gaandeweg ook veranderen: vanaf 2022 zal het ook een kantoor- en onderzoeksruimte huisvesten.

Deel dit artikel:

Tags: , , , ,

Geef een antwoord