MENU
Barcelona © Kaspars Upmanis-

Barcelona, steeds meer voetgangers

Budapest

Duurzaam bouwen: Boedapest neemt het voortouw

Diamond Exchange © ZJA – Capital C

10 januari 2021 Comments (0) Architectuur, Cultuur, Technologie

Amsterdam: een diamant aan de hemel van de stad

Hoe transformeer je een lijvig en luxueus historisch gebouw in een flamboyant centrum van de creatieve industrie? Om daarachter te komen trekken we naar het zakendistrict in Amsterdam.

De Diamantbeurs, gebouwd in 1911, is één van de iconische gebouwen van de Nederlandse metropool. Dit sprankelende gebouw, afgewerkt met discrete touches van art nouveau, getuigt van de rijke geschiedenis van Amsterdam in de diamanthandel. Het gebouw had door de talrijke renovaties in de loop der jaren zijn identiteit, charisma en impact op de stad verloren. Het project Capital C heeft het opnieuw uitgevonden door een mix van historische (kantoren) en hedendaagse (evenementen) functies. Op die manier brengt het de geschiedenis, de openbare ruimte en de vitaliteit van een creatieve industrie die resoluut toekomstgericht is, samen. Het ZJA-kantoor was verantwoordelijk voor het ontwerp.

Naast het restaureren van het gebouw in zijn oude glorie, was het ook de bedoeling om het interieur aan te passen aan het moderne kantoorgebruik, maar ook om een restaurant, een kunstcentrum en een voor het grote publiek toegankelijke ontmoetings- en evenementenruimte te creëren.

Spectaculair en sprankelend nieuw gebouw

De Diamantbeurs wordt nu bekroond met een spectaculaire koepel waarvan de vele facetten het diamantverleden van de plaats oproepen. Dit glazen dak van 45 x 21 meter (10 m hoog) is gebouwd volgens het principe van de omgekeerde romp (Grid shell), waardoor het kan profiteren van de gehele overdekte ruimte en er geen kolommen moesten worden gebruikt. Dit spectaculaire dak, waarvan de niet-geometrische structuur is ontworpen met een parametrisch computermodel, is transparant, licht en uitgerust met geïntegreerde zonnecellen die energie genereren en warmte voorkomen, waardoor het binnenklimaat zo comfortabel mogelijk blijft. Bovendien fungeert dit groendak als buffer door de afvoer van regenwater te beperken, filtert het fijnstof uit de lucht en houdt CO2 vast. De vloer van deze evenementenruimte, 3D geprint van gerecycleerd glas, is voorzien van een koel-en vloerverwarmingssysteem.

Het Capital C-project heeft in 2020 tal van architectonische onderscheidingen gewonnen.

Diamond Exchange © ZJA – Capital C

Diamond Exchange © ZJA – Capital C

Deel dit artikel:

Tags: , , ,

Geef een antwoord