MENU
"Maastricht Ramblas" © Fred Berghmans

De Ramblas van Maastricht

Biënnale van Venetië: Openbare ruimtes voor iedereen

22 juni 2021 Comments (0) Andere, Architectuur, Milieu, Vastgoed

Amsterdam: een gemengde studentenresidentie om nieuw leven in een buurt te blazen

Deze veelzijdige en duurzame campus, met 800 studenten, is ontworpen om een positieve impact te hebben op de stedelijke omgeving. 

De Student Experience Amsterdam Zuidas, ontworpen door het Nederlandse kantoor Oz, is een spectaculair, duurzaam en recyclebaar gebouw, waarbij bijzondere aandacht is besteed aan flexibiliteit, met zorgvuldig oog voor energie-, milieu- en maatschappelijke vraagstukken. Het doel was om sterke banden te leggen met het stads- en cultuurklimaat van Amsterdam. De stad stelt de grond 12 jaar gratis ter beschikking aan ontwikkelaars om studentenhuisvesting aan te moedigen in een buurt die er geen had. Deze stimulans heeft het mogelijk gemaakt om huurprijzen voor te stellen die betaalbaar blijven, omdat de prijs van grond niet onmiddellijk moet worden teruggevorderd. 

Er zijn studiezalen voor individueel of groepsgebruik, evenals faciliteiten die zijn ontworpen als een grand café, een woonkamer of een privé-eetkamer om samen met de gasten te kunnen koken en eten. 

De residentie beschikt over een wasruimte, een grote fietsenstalling, een grote gemeenschappelijke tuin en een sportveld op het dak van het gebouw. Er is zelfs een huisartsenpraktijk, waar een lokale arts twee keer per week langskomt voor consultaties. 

  • Amsterdam Student Experience © Ronald Tilleman
  • Amsterdam Student Experience © Ronald Tilleman
  • Amsterdam Student Experience © Ronald Tilleman

Binnen en buiten

Deze mix van functies zorgt voor een aangename woon- en werkomgeving in een stedelijke setting die zowel groen als dicht bij het openbaar vervoer ligt (de bewoners worden aangemoedigd om er gebruik van te maken). 

Maar architecten focusten niet enkel op het interieur van de residentie. Er werd een speciaal programma ontwikkeld om de levendigheid van de buurt te stimuleren, door ruimtes voor publieke, commerciële en collectieve doeleinden in het gebouw te integreren. 

Het is precies deze mix van publieke en private functies dat deze residentie tot een behoorlijk model van architectuur maakt: beide slagen erin een groot gebouw tot leven te wekken en er een duurzaam deel van de stad te maken. Zuidas wordt ook een zakenwijk die net zo belangrijk wordt als La Défense in Parijs, dus de locatie van deze residentie is zowel gedurfd als toekomstgericht.  

Deel dit artikel:

Tags: , ,

Geef een antwoord