MENU

Drie projecten die La Défense zullen veranderen

Een architect bedenkt een hotel dat zijn eigen klimaat...

26 oktober 2018 Comments (0) Architectuur, Cultuur

Architectuur onder de microscoop

Op 73-jarige leeftijd publiceert de sterrenarchitect Rem Koolhaas een verhandeling over de anatomie van gebouwen. In “Elements of Architecture” (ed. Taschen) toont hij ons onder de microscoop waaruit de fundamenten van gebouwen zijn opgebouwd.

Als je het woord ‘architectuur’ op Wikipedia intypt en je de resultatenpagina afdrukt, kom je misschien in de buurt van wat het boek van Rem Koolhaas doet. “Elements of Architecture” is een bijproduct? en een uitbreiding van het referentiewerk dat de architect van OMA (Rotterdam) op de Biënnale van de Architectuur in 2014 in Venetië voorstelde. Het doel van dit lijvige werk van 2.600 pagina’s? Elk onderdeel, van het raam tot de trap en het terras, in een globale context te plaatsen: vanwaar komt het, wat kan je ermee doen, waar gebruik je het en hoe ziet de toekomst eruit?

Koolhaas won de Pritzker Prize, de Nobelprijs voor de architectuur, en werd in 2008 door Time Magazine verkozen tot de top 100 van meest invloedrijke persoonlijkheden. Met zijn boek staat hij stil bij de basisbouwtechnieken die in alle tijden en alle uithoeken van de wereld door architecten werden aangewend. Honderd jaar architectuur komt tot leven, tot in het kleinste detail.

Een visionair theoreticus

Koolhaas is de man van de Casa della Musica in Porto en van de CCTV-toren in Beijing. Hij is een groot theoreticus in architectuur en heeft al een fabriek in Milaan gerenoveerd voor Prada en een garage in Moskou omgevormd tot een kunstencentrum. In Parijs tekende hij Lafayette Anticipations, het gebouw van de stichting voor hedendaagse kunst van Galeries Lafayette.

Een stichting… of eerder een fabriek, een echt laboratorium voor kunstenaars. Lafayette Anticipations, dat is 840 m2 tentoonstellingsruimte op een toren van mobiel glas in een gebouw waarvan de vloeren verticaal kunnen bewegen dankzij zes stellingen. Er zijn tot 49 configuraties van de ruimte mogelijk, volgens de behoeften van de kunstenaars. Net zoals “Elements of Architecture” kan men dit werk zien als een nieuwe uiting van de interesse van de Nederlandse architect voor machines en materialen. Subliem en verrijkend.

“Elements of Architecture” door Rem Koolhaas, 2600 pagina’s, uitgeverij Taschen. www.taschen.com
Deel dit artikel:

Tags: , , , ,

Geef een antwoord