In de afgelopen maanden, omwille van recente gebeurtenissen, is er veel gesproken over de herontwikkeling van kantoren en over een nieuw evenwicht tussen wonen en werken. In deze reflectie mogen we de ‘kantoren’ van onze jongsten niet uit het oog verliezen: de scholen.
Het interieurontwerp van educatieve ruimtes heeft een aanzienlijke psychologische impact op de manier waarop kinderen leren en bovendien hun welzijnsniveau tijdens de uren die ze op school doorbrengen. Maar ook, op langere termijn, op hun sociale en emotionele ontwikkeling.
Het merendeel van de tijd op school wordt binnen doorgebracht. Daarom verdient het interieurontwerp bijzondere aandacht.
Hoge plafonds
Hoge plafonds zorgen voor een optimale natuurlijke lichttoevoer. Ruimtes met hoge plafonds verhogen het concentratievermogen en creëren een omgeving die meer bevorderlijk is voor leren dan lage plafonds, die vaker stress creëren.
Een natuurlijke omgeving
Biofiele architectuur verbetert het welzijn, zowel in een residentiële als professionele context. Natuurlijk geldt deze regel ook in schoolomgevingen: een ruimte met groene planten kalmeert en inspireert, verhoogt de productiviteit en leervaardigheden. Ook de visuele link met de natuur is erg belangrijk.
Natuurlijk licht
Wetenschappelijke studies en publicaties hebben aangetoond dat lage lichtniveaus in de klas van invloed zijn op de slaap en de natuurlijke cycli van kinderen. Natuurlijk licht maakt het mogelijk om gezellige en inspirerende lessen te organiseren.
Flexibele ruimtes
Net als in moderne kantoren of co-workingruimtes kan men met modulaire en aanpasbare meubelen gemakkelijker beantwoorden aan de verschillende noden van leerlingen en leerkrachten. Inclusief een mobiel bureau voor de leerkracht bijvoorbeeld. Of door nieuwe concepten uit te vinden: in deze school in Taiwan, ontworpen door In2-studio, beschikken de klassen over een gebogen wand, die zowel dient om ruimtes te isoleren als om de klasbibliotheek in te richten.