MENU

Onderzoek: bakstenen van sigarettenpeuken

Renoveren in plaats van slopen en inzetten op het...

© Ronni Kurtz

28 april 2021 Comments (0) Andere, Architectuur, Milieu

Barcelona: op weg naar een groene stad

Na de eerste lockdown in 2020 realiseerde de stad zich dat de openbare parken die destijds gesloten waren, hun rol als biodiverse ruimtes zeer goed hadden vervuld. 

De plantengroei was geëxplodeerd, er waren meer insecten verschenen, wat de voedselvoorziening voor de vogels ten goede kwam. Ook was de vlinderpopulatie sterk toegenomen (+ 74% vergeleken met het jaar ervoor) omdat het een soort is die zeer snel reageert op veranderingen in het milieu. Er zijn zelfs vlinders waargenomen die traditioneel afwezig waren in grote steden niet voorkomen. 

Wanneer de tuiniers weer aan het werk gingen, was de logische vraag of ze alles weer op orde moesten brengen of de natuur het heft in handen moesten laten nemen haar gang laten gaan. Het antwoord van de autoriteiten: wat beetje van allebei. Daarom werd besloten om “de stad te laten verwilderen”. 

Gewapend met een ambitieus plan realiseert de gemeente momenteel 160 ha groen. De verhouding is simpel maar ambitieus: 1 m2 groen per inwoner tegen 2030. 

De mentaliteit veranderen

Barcelona heeft ook zijn programma voor biodiversiteit opgevoerd met ongeveer 200 nesttorens voor vogels en vleermuizen, 40 bijenkorven en ongeveer 80 plantages die speciaal zijn ontworpen als insectenhotels. Het stadsbestuur heeft ook een atlas van biodiversiteit gepubliceerd met daarin alle fauna en flora van de stad.

Een ander proefproject betreft het planten van wilde bloemen aan de voet van bomen in de straten, in plaats van die te omringen met kasseien of roosters. Zoals een verantwoordelijke van het biodiversiteitsprogramma van de stad het uitdrukte: “Er moet nog een educatieve inspanning worden geleverd. Het foute denkbeeld onder burgers is dat een stad een plek is waar geen leven is, waar het ecosysteem dood is, dat de natuur buiten de stad ligt. Maar die gedachtegang is verkeerd.

Barcelona © Erwan Hesry

Deze nieuwe benadering van het beheer van groene ruimtes maakt deel uit van Barcelona’s duurzame inzet voor het behoud van de biodiversiteit door middel van een beleid dat water, energie, materialen en overheidsgeld bespaart.

Deel dit artikel:

Tags: , ,

Geef een antwoord