MENU

Onderwatersteden? Hou je adem al maar in, ze komen...

Ontdek DivercityMag

8 september 2019 Comments (0) Architectuur, Milieu, Vastgoed

be.exemplary wil grote particuliere ontwikkelaars aantrekken

Negen projecten in 2018, zeven in 2017 en tien in 2016. En in totaal 6,5 miljoen verdeeld. De afgelopen drie jaar heeft de gewestelijke regering voorbeeldprojecten in Brussel gepromoot. Hoe zal be.exemplary nu ook voor grote privé projecten toegankelijk zijn?

Een paar maanden geleden lanceerde de Brusselse regering de vierde editie van be.exemplary, de oproep voor voorbeeldige bouw- en renovatieprojecten inzake duurzame stedelijke ontwikkeling. Het doel: het bevorderen van hoogwaardige architectuur en stedenbouw in Brussel, die mensen dichter bij elkaar brengen en voorzien in hun sociale behoeften en tegelijkertijd het hoofd bieden aan de milieu-uitdagingen van een hoofdstad die voorvechter van de circulaire economie wilt worden. In Brussel zijn gebouwen verantwoordelijk voor 55 procent van de uitstoot van broeikasgassen.

Dankzij deze subsidies werd een ambassade omgebouwd tot een groepswoning in Schaarbeek en werden een nieuwe school in Laken en een dozijn co-housingprojecten in Jette gebouwd. Nu richt be.exemplary zich ook tot een nieuwe categorie: die van de privé sector. Dit suggereert dat de structuur ook grotere projecten kan ondersteunen.

  • be.exemplary
  • be.exemplary
  • be.exemplary
  • be.exemplary
  • be.exemplary

Meer subsidies

De editie van 2019 omvat drie categorieën: kleine particuliere projecten (minder dan 300 m2), grote particuliere projecten en openbare projecten. Daartoe worden de subsidies aanzienlijk verhoogd om de deelname van de particuliere sector te stimuleren. De subsidies voor de categorie kleine projecten werden verhoogd tot € 250 per m2 (vergeleken met € 200 in voorgaande jaren) met een minimum van € 32.500 per project, waarvan € 25.000 voor de ontwikkelaar en € 7.500 voor de ontwerper. De nieuwe categorie “grote particuliere projecten” biedt subsidies van € 150/m2 met een maximum van € 475.000 verdeeld in € 400.000 voor de ontwikkelaar en € 75.000 voor de ontwerper. Tot slot biedt de categorie openbare projecten subsidies van € 150 per m2 zonder minimum en tot € 250.000.

Deel dit artikel:

Tags: , , , ,

Geef een antwoord