MENU
Budapest © Platio

Boedapest: bestrating die zonne-energie opvangt

Googleplex

Californië: Google blijft investeren in bedrijfsvastgoed

Berlin Springer © Dominik Tryba

19/11/2020 Comments (0) Architectuur, Cultuur, Technologie

Berlijn: de digitale transformatie illustreren met een nieuw hoofdkantoor

De Duitse uitgever Axel Springer heeft zojuist zijn nieuwe gebouw in Berlijn geopend, dat de overgang van print naar digitaal moet illustreren.

Berlin Springer © Dominik Tryba

Berlin Springer © Dominik Tryba

Vier jaar na het begin van het ontwerp heeft de Duitse persgigant (Bild, Die Welt…) al haar redacties verhuisd naar dit nieuwe zenuwcentrum. D gerenommeerde Nederlandse architect Rem Koolhaas en zijn Office for Metropolitan Architecture (OMA) ontwierpen deze “powerhouse of creativity” na het winnen van een internationale wedstrijd met 18 prestigieuze kantoren. En zoals de architect opmerkt: “Paradoxaal genoeg tonen de huidige pandemie en de bijbehorende digitale acceleratie de noodzaak aan van ruimten die ontworpen zijn om mensen in staat te stellen met elkaar te communiceren.

Interactie staat centraal in dit spectaculaire project. “We wilden dat het nieuwe gebouw een symbool en versneller zou zijn van onze eigen digitale transformatie“, zegt Mathias Döpfner, CEO van Axel Springer (het bedrijf heeft al zijn titels omgezet naar digitaal). “Lang voor de coronacrisis was onze ambitie al om een nieuw antwoord te vinden op de vraag waarom kantoorruimte nog steeds nodig is in het digitale tijdperk.

Transparant en toegankelijk

Berlin Springer © Nils Koenning

Berlin Springer © Nils Koenning

Rem Koolhaas bood een spectaculair antwoord op deze uitdaging. Het gebouw biedt een reeks open en multifunctionele ruimtes die maximale gebruiksflexibiliteit mogelijk maken, met ruimtes die variëren van intiem tot monumentaal. Dit prachtige werk in de vorm van een kubus wordt van de ene naar de andere kant gekruist door terrassen, die op zich al verdiepingen zijn (verschillende redactiekantoren zullen zich daar vestigen). De nadruk lag op collectieve intelligentie, de sleutel tot dynamische en efficiënte media. Een detail dat redelijk zeldzaam is in de media: het publiek zal dit grotendeels transparante gebouw kunnen binnengaan en getuige zijn van het dagelijkse werk van de verschillende redacties.

Ook het dak van deze mediabijenkorf zal toegankelijk zijn voor het publiek. Het plan is om er familietuinen voor de werknemers aan te leggen. “Ze zullen er hun eigen tomaten kunnen kweken als ze dat willen“, zei de CEO van het bedrijf. Het personeel is sinds de ontwerpfase nauw betrokken bij alle fasen van het project. Een ander merkwaardig weetje: Springer’s hoofdkwartier had zelfs zijn eigen website.

Dit spectaculaire gebouw van 120.000 m3 bevindt zich op een creatieve en symbolische manier in het hart van de oude wijk waar alle redacties van Berlijn gevestigd zijn. Maar dat is niet alles: het werd precies op de oude grens tussen Oost- en West-Berlijn gebouwd. Zo creëert het gebouw een sterke band tussen de twee delen van de stad, waar de muur ze net van elkaar scheidde.

Deel dit artikel:

Tags: , , ,

Geef een antwoord