MENU
Le prix du logement est à la hausse

De prijs van woningen gaat de hoogte in

Accès à la propriété: faut-il des logements réservés aux moins de 32 ans?

Toegang tot eigendom: moeten er woningen komen die zijn...

Mieux vaut louer à Bruxelles qu’à Londres

23 augustus 2017 Comments (0) Vastgoed

Beter huren in Brussel dan in Londen

Voor het zesde opeenvolgende jaar geeft Deloitte zijn “Property Index” uit, die de residentiële vastgoedmarkten in Europa vergelijkt. België doet het nog zo slecht niet. Een ontraadseling.

In de afgelopen 15 jaar zijn de prijzen voor residentieel vastgoed meer dan verdubbeld in België, maar sinds 2011 is de groei sterk afgenomen. Vorig jaar stegen de prijzen nog met 1,1% over het hele grondgebied, maar met sterke regionale verschillen. De “Property Index”-studie van Deloitte, die een jaarlijks overzicht geeft van de Europese markt voor residentieel vastgoed, stelt zo een stijging van +2,70% vast in Brussel en van +0,50% in Antwerpen, in tegenstelling tot Gent, waar de gemiddelde verkoopprijs van woningen daalde met -3,2%.

Ons land is geen uitzondering. Deze opwaartse trend wordt waargenomen in de meeste Europese landen en vooral in Slovenië, waar de prijzen duizelingwekkend stegen (+26,5%), gevolgd door Denemarken (+10,8%), Polen (+9,7%) en Hongarije (+9,7%). In Spanje en Frankrijk bedroeg de stijging 4,4% en 1,4%. Alleen het Verenigd Koninkrijk (-9%) en Italië (-1,5%) vormen een uitzondering op de regel. De minst performante markt is die van Londen, die wordt getroffen door de daling van het Britse pond na de stemming over de Brexit.

Investeren in Denemarken en het Oosten

Voor de eerste keer onderzocht Deloitte het rendement dat wordt verkregen door de verhuur van woningen. De grootste huurmarkt van Europa bevindt zich in Duitsland, waar 54% van de huishoudens hun woning huurt. In België zijn dat er slechts 24%, een cijfer dat dicht aanleunt bij de andere buurlanden Nederland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk.

België blijft een van de landen waar woningen het meest betaalbaar zijn, samen met Duitsland en Nederland, en de interessantste steden om te investeringen op het vlak van huurinkomsten bevinden zich in Denemarken, Polen en Hongarije, waar de opbrengsten schommelen tussen 6 en 8%. In België liggen de opbrengsten in Brussel (4,2%), Antwerpen (4,5%) en Gent (4,3%) dicht bij het Europese gemiddelde voor grote stedelijke gebieden. De laagste opbrengsten zijn terug te vinden in Parijs (2,8%), Wenen (2,8%) en in het centrum van Londen (2%).

Deel dit artikel:

Tags: , , , ,

Geef een antwoord