MENU

Amsterdam: een gemengde studentenresidentie om nieuw leven in een...

© Ateliers Jean Nouvel

Parijs: een nieuwe verticale buurt!

22 juni 2021 Comments (0) Andere, Architectuur, Cultuur, Vastgoed

Biënnale van Venetië: Openbare ruimtes voor iedereen

Op de 17e Architectuurbiënnale heet de tentoonstelling van het Britse Paviljoen The Garden of Privatised Delights en stelt zich de vraag wie de publieke ruimte bezit en gebruikt.

Deze Garden of Privatised Delights is natuurlijk een knipoog naar de Tuin der Lusten, het meesterwerk van Jheronimus Bosch. De tentoonstelling “staat stil bij hoe de publieke ruimte inclusiever kan worden gemaakt en benadrukt de snelle toename van de geprivatiseerde openbare ruimte, met een alternatieve en inspirerende visie die publiek en privé uitnodigt om samen te werken om ruimtes te creëren die beter zijn ontworpen voor iedereen”. 

Via zes immersieve ruimtes wilden de twee curatoren  Manijeh Vergese  en Madeleine Kessler illustreren dat “de wereldwijde pandemie het belang van toegankelijke openbare ruimtes onder de aandacht heeft gebracht, net zoals de noodzaak om ongelijkheden aan te pakken.

Biennale Architettura 2021 © British Council

Verval van sociale plaatsen

Om dit verlies aan toegankelijkheid van openbare ruimtes te verhelpen, stellen de twee ontwerpers voor om samen te werken, met name door het aanmoedigen van overleg met de burgers, waardoor openbare ruimtes werkelijk toegankelijk zijn voor iedereen. Daarvoor stellen ze vragen met betrekking tot emblematische plaatsen: zijn openbare toiletten nog steeds echt openbaar? Kan de pub op de hoek van de straat meer worden dan alleen een plek om een drankje te drinken en een polyvalent centrum worden oor de (mede)burgers? Kan de hoofdstraat van een stad, die nu vooral gewijd is aan shopping, opnieuw een plaats worden voor gediversifieerde sociale uitwisselingen? Hoe maak je ruimtes voor en door tienersbedacht. ? enz. 

Het debat dat door de tentoonstelling wordt geïnitieerd is boeiend en razend actueel: wie kan de openbare ruimtes bezitten, ontwerpenof gebruiken? En, bovenal, hoe maak je ze meer toegankelijk voor ieder van ons? 

De 17e Architectuurbiënnale van Venetië, met het thema is “Hoe gaan we samen leven?” vindt plaats van 22 mei tot 22 november 2021. 

Deel dit artikel:

Tags: , , , ,

Geef een antwoord