MENU
Quand le bitume alimente les véhicules électriques

Wanneer bitumen elektrische auto’s aandrijft

Songdo Master Plan © www.kpf.com

Songdo, de groene stad waar alles te voet gebeurt

4 januari 2018 Comments (0) Technologie

Bill Gates gaat zijn eigen stad bouwen

Slimme steden zijn steeds minder een utopie. Na Google en zijn 100% hightech-wijk in Toronto is het nu de beurt aan de oprichter van Microsoft om de details van zijn project bekend te maken.

Alphabet, het moederbedrijf van Google, liet onlangs weten dat het van plan is om zijn eerste smart city op te trekken in een wijk van de Canadese stad Toronto. Een paar dagen later kondigde Bill Gates, oprichter van Microsoft, zijn eigen stadsproject aan. De beroemde miljardair kocht in de woestijn van Arizona een 10.000 hectare grote grond om er “Belmont“, zijn eigen “smart city”, op te trekken.

Belmont zal worden uitgerust met hoogwaardige infrastructuur en zeer snelle communicatietools. Die moeten ervoor zorgen dat er hightech diensten in de datacenters en autonome voertuigen en logistieke platformen aangeboden kunnen worden… Volgens de eerste schetsen zou de stad maar liefst 80.000 woningen, verdeeld over 200.000 hectare tellen. Daar komen nog eens 190 hectare bij voor scholen en 1.500 hectare voor kantoren en winkelruimtes. “Qua oppervlakte en bevolking zal je Belmont kunnen vergelijken met de stad Tempe (Arizona) en haar 120.000 inwoners“, aldus Belmont Partners, de dochteronderneming die Gates heeft opgericht om in te staan voor het project.

Smart of duurzaam?

Bill Gates legde 80 miljoen dollar op tafel om de grond aan te kopen. Het enige wat er momenteel te zien is, is dorre aarde. Maar de locatie – te midden van de woestijn – is allesbehalve saai: ze ligt op de route van een grote snelweg in aanbouw die de stad Reno (Nevada) zal verbinden met Mexico, via Phoenix en Las Vegas. Momenteel is het nog niet bekend wanneer die klaar zal zijn. Maar nog vóór de eerste steen is gelegd, doet het project van Bill Gates al veel stof opwaaien.

Gezien de schaarse watervoorraden in Arizona en het overmatig gebruik van de Coloradorivier, die door het noorden van de staat loopt, zouden de omgevingsfactoren het project wel eens moeilijk haalbaar kunnen maken. En ongetwijfeld veel minder schoon dan verwacht. In Arizona “worden de zomers steeds warmer“, er is “heel wat elektriciteit nodig voor airconditioning” en de “lucht in de Staat is een van de vuilste van het land“, trekt de Seattle Times terecht aan de alarmbel. En laat dat nu net de grootste uitdaging van de “smart cities” zijn: bijdragen aan de levenskwaliteit en het samenwonen van de burgers, zonder afbreuk te doen aan het milieu.

Deel dit artikel:

Tags: , , , ,

Geef een antwoord