MENU
L’Inde lance son premier train solaire

India lanceert zijn eerste zonnetrein

Les tuiles photovoltaïques de Tesla arrivent

De fotovoltaïsche dakpannen van Tesla komen eraan

Billy Bike, les vélos électriques en libre-service

13 september 2017 Comments (0) Andere, Mobiliteit

Billy Bike, zelfbedieningssysteem met elektrische fietsen

Na de auto’s en de scooters kunnen de Brusselaars binnenkort ook gedeelde elektrische fietsen huren. Dankzij de applicatie “Billy Bike” zouden er de komende weken ongeveer 150 fietsen ter beschikking staan. Zonder vaste stations, in tegenstelling tot Villo.

Fietsen die overal in de stad beschikbaar zijn, zonder vaste stations of betaalterminals… Naast de dienst voor gedeelde fietsen Villo, die werd ingevoerd door de vennootschap JCDecaux, en self-service auto’s, is het binnenkort tijd voor “Billy”, een park van “free floating” elektrische fietsen, dat wil zeggen dat ze geparkeerd staan op de openbare weg, op de plek waar de vorige gebruikers ze hebben laten staan.

Het enige wat je nodig hebt is een smartphone en de applicatie idoine. “Die dient om de locatie van de fietsen in de straat terug te vinden. Ze worden vastgemaakt met een verbonden hangslot, een ketting rond een paal of een boom. Het volstaat dat je een fiets reserveert en de gebruiker heeft dan 15 minuten om bij de gekozen fiets te geraken en het slot te openen“, aldus Guillaume Verhaeghe, één van de dragers van het project “Billy Bike”, naast de serial-ondernemer Peter de Schaetzen.

De prijs van een metroticket

In Brussel, waar er soms heel wat steile hellingen zijn, komt een elektrische fiets goed van pas. Gedaan met zweten, voortaan geniet je van de luxe dat je niet te hard moet trappen, terwijl je denkt aan het milieu. Ook al worden er al meer dan een miljoen elektrische fietsen per jaar verkocht in Europa, toch is een stalen ros – in zijn elektrische versie – nog steeds duur in aankoop. Maar als je zo’n fiets huurt, betaal je niet meer dan de prijs van een metroticket voor een rit van 10 tot 15 minuten. Momenteel worden verschillende soorten abonnementen onderzocht, waaronder een “onbeperkte” versie.

De “Billy Bike” zit nog in de testfase en biedt een honderdtal fietsen aan die beschikbaar zijn op een beperkt grondgebied van ongeveer 10 km2. De eerste happy few zullen de fietsen kunnen lenen in de gemeenten Elsene, Etterbeek, Sint-Gillis en Brussel-Stad, vóór de grote “regionale” lancering die gepland staat voor het voorjaar van 2018.

-> Zin om gratis een “Billy Bike” uit te testen? Schrijf je in op Billy Bike
Deel dit artikel:

Tags: , , , ,

Geef een antwoord