Vooruitgang in de biotechnologie biedt verbazingwekkende opportuniteiten voor materialen die de link tussen de gebouwde omgeving en de natuurlijke wereld fundamenteel kunnen veranderen.
Vastgoedontwikkelingen en gebruikte materialen vertegenwoordigen 11% van de uitstoot van broeikasgassen. De sector kan de komende jaren bijdragen aan het intomen van klimaatverandering, op voorwaarde dat hij zijn praktijken en de gebruikte resources aanpast. Nieuwe, duurzamere materialen zijn ook het onderwerp van recente ontwikkelingen op het gebied van bio-engineering.
Naar een nieuw type architectuur
Aan de Boulder University (Colorado, VS) bestudeerde het Living Materials Laboratory een nieuw cementvrij bouwmateriaal dat, in tegenstelling tot beton, volledig recyclebaar is. Het team gebruikte groene algenachtige micro-organismen die CO₂ en zonlicht gebruiken om te groeien. Door de exponentiële groei van bacteriën te benutten, hebben onderzoekers dus bouwstenen “gekweekt”.
Mycelium is een andere veelbelovende manier om te bouwen. De daaruit afgeleide materialen hebben goede isolatie-eigenschappen, zijn brandveilig en produceren geen giftige gassen.

Door gebruik te maken van de exponentiële groei van bacteriën hebben onderzoekers groene micro-organismen “gekweekt” die vergelijkbaar zijn met algen die CO2 en zonlicht gebruiken om te groeien.
Biologische producten krijgen de voorkeur
Er wordt veel onderzoek gedaan naar alternatieven voor traditioneel beton. Zo hebben onderzoekers in Groot-Brittannië een zelfherstellend beton ontwikkeld, met behulp van een enzym dat millimeterscheuren kan dichten en verdere schade aan het materiaal kan voorkomen.
In verschillende landen doen architecten, ontwerpers en ingenieurs momenteel onderzoek naar de productie van levende technische materialen die hun afval metaboliseren, vervuiling helpen verminderen, bouwprocessen efficiënter maken en zelfs energie produceren.
Ook al bevinden de meeste van deze projecten zich nog in de experimentele fase, toch helpen deze pistes om een bouwsector uit te bouwen die effectief kan bijdragen aan het koolstofvrij maken van onze moderne wereld. Zo kaderen ze volledig in de klimaat- en milieudoelstellingen van de Europese Green Deal.
Tags: Bio-engineering, Biologische producten, biotechnologie, micro-organismen