MENU
© Torino Stratospherica

Turijn: een oude tramlijn omgetoverd tot een openbaar park

Paris entre quartiers © Carlo Ratti Associati

Wanneer architectuur bruggen slaat tussen twee verschillende werelden

26 maart 2021 Comments (0) Architectuur, Cultuur, Technologie, Vastgoed

Boedapest: het grootste stedelijke culturele ontwikkelingsprogramma in Europa

Het Hongaarse Muziekhuis zal de eerste plaats zijn waar muziek kan worden tentoongesteld, beluisterd en worden geleerd. Een wereldprimeur. 

Dit spectaculaire gebouw, ontworpen door de Japanse architect Sou Fujimoto en gelegen op de plaats van het voormalige expositiecentrum Hungexpo, nadert zijn voltooiing. Het maakt deel uit van het Liget Budapest-project, het grootste stedelijk cultureel ontwikkelingsprogramma voor in Europa.

Liget Budapest is van plan om het grote Varosliget-park te rehabiliteren. Dat is een enorm openbaar park dat 200 jaar geleden werd aangelegd en dat het Museum voor Schone Kunsten, het Transportmuseum, het Landbouwmuseum en het Műcsarnok Kunstmuseum omvat. Er komen ook een nieuwe nationale galerij en het nieuw etnografisch museum. Kortom, een concentraat van cultuur op hoog niveau op één en dezelfde plek. 

  • Liget Budapest © Sou Fujimoto Architects
    Liget Budapest © Sou Fujimoto Architects
  • Liget Budapest © Sou Fujimoto Architects
    Liget Budapest © Sou Fujimoto Architects
  • Liget Budapest © Sou Fujimoto Architects
    Liget Budapest © Sou Fujimoto Architects

Een glazen dak dat muziek oproept

Het is ongelooflijk inspirerend om te werken in één van ’s werelds eerste openbare parken, en de taak van het ontwerpen van het gebouw was bijzonder boeiend. We hebben niet alleen een gebouw gemaakt, maar ook het park in het gebouw gebracht”, zegt architect Sou Fujimoto. “Het Liget Budapest-project is een echt emblematisch ontwikkelingsproject dat als voorbeeld zou kunnen dienen voor toekomstige stadsontwikkelaars, aangezien het erin is geslaagd een uitzonderlijke harmonie te creëren tussen de groene omgeving en de gebouwde omgeving.

Het Hongaarse Muziekhuis zal spectaculair zijn: het dak is een organisch gevormde structuur, zonder de minste rechte hoek, geperforeerd met verschillende dakramen. Een indrukwekkende afwerking die lijkt te zweven in zijn landelijke omgeving. De glazen wanden helpen ook om het gebouw onder te dompelen in de natuur, terwijl de vorm van het glazen dak is geïnspireerd op de trilling van geluid: de geluidsgolf. 

Het hoogtepunt van het gebouw is een geluidskoepel, een halfronde koepel waarin verschillende “geluidsruimtes” zullen worden gecreëerd met behulp van audio- en projectietechnologieën. Het gebouw zal onderdak bieden aan de archieven van de Hongaarse popmuziek, zalen gewijd aan muzikaal ontwaken en leren, twee concertzalen (één binnen, één buiten) en 2000 m2 aan tentoonstellingsruimte.

De opening voor het publiek is gepland voor eind 2021.

Deel dit artikel:

Tags: , , , ,

Geef een antwoord