Wat als de Verenigde Staten in plaats van een muur nu eens een gemeenschappelijke stad met Mexico zouden bouwen? Dit visionair project werd voorgesteld op de biënnale van Londen door architect Fernando Romero van de agentschap FR-EE. Hij wil een nieuwe stad van 29.000 ha ontwikkelen op de kruising van Texas, New Mexico en Chihuahua. Dit is een van de dichtstbevolkte grenzen ter wereld, met meer dan 100 miljoen bewoners.
“Border City” was oorspronkelijk een project-manifest, maar het zou de eerste binationale stad van Amerika kunnen worden. Of zelfs een speciale economische zone (SEZ), die net als Hong Kong of Andorra zou genieten van liberalere economische wetten en een semionafhankelijk bestuur. “Dit concept is geworteld in de lange geschiedenis van plekken waar grenzen elkaar ontmoeten, waar steden en culturen met elkaar botsen en zich vermengen“, legt de architect bij zijn Masterplan uit. “Deze gemeenschappelijke stad is beter dan een ‘primitieve grens’ en blijkt gunstig voor beide landen: ze weerspiegelt niet alleen de economische banden die eeuwen geleden werden gesmeed, maar haalt ook voordeel uit alle industriële en commerciële mogelijkheden die eruit zullen voortvloeien.”
Onderling verbonden clusters
In deze miljoenenstad met bijenkorfachtige allures heeft elke “wijk” de vorm van een zeshoekig raster met een eigen centrum, maar verbonden met gemeenschappelijke vervoerscorridors. “Meer nog dan een metropool is dit een samenstel van onderling verbonden clusters“, aldus Romero. “Er zijn al heel wat mondiale centra van economische activiteit die zich niet concentreren rond de steden, maar wel in de agglomeraties van grootstedelijke gebieden, vaak langs nationale grenzen“, legt de architect uit.
Een geëngageerde stedenbouw, mijlenver verwijderd van de protectionistische verleidingen van Uncle Sam. Maar misschien blijft het niet bij een utopie… Want 28 jaar na de val van de Berlijnse Muur zien we vol ongeloof dat er nieuwe muren worden opgetrokken en het stedelijke prototype van Romero zou daarom een nieuw ontwikkelingsmodel kunnen bieden aan de grenssteden. Als schoonzoon van telecommagnaat Carlos Slim is de architect niet aan zijn proefstuk toe. Hij ontwierp al de ufo-achtige vormen van het Historisch Museum in de havenstad Mazatlan (Musma). Meer recent ontwierp Romero samen met Norman Foster (Verenigd Koninkrijk) de grootste Latijns-Amerikaanse terminal: de nieuwe luchthaven van Mexico City. Momenteel voert hij onderhandelingen met de grondeigenaars van de streek en met ontwikkelaars en privé-investeerders. Zijn doel: deze denkbeeldige stad binnen tien jaar tot werkelijkheid laten komen.
© www.fr-ee.org
Tags: Border City, bureau FR-EE, Mexico, Romero, Verenigde Staten