MENU
Arnsberg © Priti Salian

Duitsland: de ideale stad voor senioren 

Musée du plastique - Madrid ©-Imagen Subliminal

Madrid: een museum… helemaal in plastic!

Grand Hospice Bruxelles

3 augustus 2021 Comments (0) Andere, Architectuur, Cultuur

Brussel: Grand Hospice, waar cultuur en sociaal leven buurten verbinden – Interview met Edouard Meier

INTERVIEW MET EDOUARD MEIER

Edouard Meier en zijn Pali Pali kwamen naar Brussel om Cinéma Galeries over te nemen en een Belgisch filiaal van het crowdfundingplatform Kiss Kiss Bank Bank op te richten. Hij richtte ook Creatis op, een incubator van creatieve bedrijven, en See U, een ongelooflijk pop-upprogramma in de voormalige barakken van de rijkswacht in Elsene, dat een honderdtal projecten die gespecialiseerd zijn in duurzame innovatie, cultuur en leren, samenbrengt. Oh ja: in het Koreaans betekent Pali Pali “Snel, Snel!”.

Ook uw nieuwe project, Grand Hospice, is niet standaard te noemen…

Zoveel is duidelijk. 16.000 m2 in het centrum van Brussel. Het is een oud begijnhof, werd toen een verpleeghuis, en staat al sinds 2014 leeg. Het OCMW van de Stad Brussel heeft ons project na een aanbesteding geselecteerd om van de Pacheco-site een soort “culturele en sociale plek” te maken die een verscheidenheid aan diensten en activiteiten zal bieden aan inwoners van naburige buurten, in overeenstemming met hun behoeften.  

Dus u hebt de ambitie om twee heel verschillende buurten met elkaar te verbinden…

Aan de ene kant Sint-Katelijne met zijn toeristen, trendy restaurants en een toeristisch publiek. En aan de andere kant, de populaire wijken Baksteenkaai en Alhambra. Grand Hospice heeft ook twee ingangen, één in elke buurt. De hoop is dat beide buurten binnenin één worden.

Edouard Meier © Lydie Nesvadba

Edouard Meier © Lydie Nesvadba

Wat zullen we er kunnen vinden? 

Activiteiten die draaien om verschillende thema’s: solidariteit, kunst en cultuur, onderwijs, sport, innovatie, sociale economie… en zelfs een opleidingscentrum voor de politie. Het financiële model is een beetje bijzonder: het OCMW stelt het gebouw twee jaar ter beschikking. Het is aan ons om het te financieren door verhuur, activiteiten … We hebben samengewerkt met jeugdhuizen en buurtverenigingen om zoveel mogelijk mensen bij dit project te betrekken. 

Grand Hospice had al enkele voorlopers…

In de afgelopen jaren zijn er veel gemengde en verenigende stedelijke projecten ontstaan. Denk maar aan Les Grands Voisins, een voorloper in Parijs, of de Cité Fertile in Parijs,  Darwin in Bordeaux of de Lieu Unique in Nantes in de voormalige koekjesfabriek van LU. Er zijn ook veel voorbeelden in heel Europa. Afspraak vanaf 9 juli om het project te ontdekken!

 

Deel dit artikel:

Tags: , , , ,

Geef een antwoord