MENU
© Kite Power Systems Ltd 2015

Een immens elektriciteitsnet aangedreven door… vliegers

70 % d’urbains en 2050

70% stadsbewoners in 2050

23 december 2016 Comments (0) Andere, Mobiliteit, Technologie

Brussel op een gedeelde scooter

Brussel heeft veel last van files en is op zoek naar oplossingen om het verkeer vlotter te doen verlopen. De stad stelt zich dan ook steeds meer open voor een modetrend als gedeelde voertuigen. Cambiodie in 2003 werd opgestart, was de voorloper van dit model. Sindsdien zijn de aanbiedingen en de spelers alleen maar toegenomen. Ze zijn toegankelijk via zelfbediening met een eenvoudige smartphone, en het is zelfs niet meer nodig om auto’s terug te brengen naar hun vertrekplaats. Maar in het nieuwe sterrenstelsel van carsharing 2.0 ontbrak een soort voertuig dat overal kan ingezet worden.

Scooty werd dit jaar gelanceerd als het eerste verhuurplatform voor elektrische scooters in de hoofdstad. De Belgische start-up, die onlangs een verbond sloot met Europcarbeschikt momenteel over 25 scooters. In het voorjaar worden dat er een vijftigtal, en tegen 2018 willen ze maar liefst 700 scooters door de Brusselse straten laten rijden.

Concreet genomen moet een gebruiker zich eerst inschrijven via de Scooty-applicatie (App Store Google play). Hij bezorgt een fotokopie van zijn rijbewijs (B volstaat) en een foto. De app helpt hem dan het dichtstbijzijnde voertuig te lokaliseren. Dat kan hij dan reserveren en hij heeft 15 minuten om het te gaan halen. Ter plaatse aangekomen heeft de gebruiker geen sleutel nodig: met behulp van een code op zijn smartphone kan hij de scooter starten.

Er worden twee helmen ter beschikking gesteld. En dan ben je klaar om tussen de auto’s door te kronkelen. Zonder slecht geweten… want de scooter heeft geen uitlaat. De batterij beschikt over een autonomie van 100 km en wordt vervangen zodra ze minder dan 20% is opgeladen. De kostprijs voor het gebruik bedraagt 25 cent/minuut (verzekering inbegrepen). Dit komt neer op 5 euro voor een gemiddelde rit van 20 minuten. Ook opvallend is dat Scooty werkt via free floating. De gebruiker moet de scooter niet terugbrengen naar de plek waar hij werd opgehaald, hij kan hem laten staan waar hij maar wil binnen een groot vooraf bepaald gebied.

Scooty komt momenteel geleidelijk aan in zwang: “We zitten nog in onze testfase, dus het gebied waarbinnen de voertuigen moeten worden achtergelaten is nog beperkt”, aldus één van de oprichters, de 27-jarige Jan-Albrecht Jost. We beperken ons tot de Europese wijk, de straten in de buurt van het Centraal, Zuid- en Noordstation, in Etterbeek, Elsene en Sint-Lambrechts-Woluwe. U mag wel rijden waar u wilt, behalve in tunnels, want scooters gaan niet boven de 45 km/u.” Dat is de enige beperking voor smart mobility.

  • Bruxelles en scooter partagé
    Bruxelles en scooter partagé
  • Bruxelles en scooter partagé
    Bruxelles en scooter partagé
  • Bruxelles en scooter partagé
    Bruxelles en scooter partagé
  • Bruxelles en scooter partagé
    Bruxelles en scooter partagé
  • Bruxelles en scooter partagé
    Bruxelles en scooter partagé
  • Bruxelles en scooter partagé
    Bruxelles en scooter partagé
Deel dit artikel:

Tags: , , ,

Geef een antwoord