MENU

Urban Lifestyle Points om de stad te doen heropleven

Drie projecten die La Défense zullen veranderen

15 oktober 2018 Comments (0) Atenor, Vastgoed

Commercieel vastgoed: de beste plaatsen om te investeren

Semester na semester handhaaft het commerciële vastgoed zijn wereldwijde prestaties. Volgens de laatste internationale vastgoedbarometer van RICS blijven de trends positief in Europa. In het bijzonder in Amsterdam, Boedapest en Lissabon. Een woordje uitleg.

Welke steden trekken de meeste bedrijven aan? Welke steden bieden het beste vastgoed? De studie van RICS (Royal Institution of Chartered Surveyors) is een driemaandelijkse barometer van de belangrijkste trends van de investeringsmarkt en de huurmarkt van commercieel vastgoed. Het is een referentie in de sector. Voor de laatste editie ondervroeg het instituut 1.965 bedrijven in de hele wereld. In het algemeen is het resultaat eerder aanmoedigend voor Europa. De investeringsvraag blijft stijgen tijdens het tweede semester van 2018, en dit in alle marktsegmenten (kantoren, industriële sites en handelszaken).

Ondanks de eerste tekenen van een tragere groei in de eurozone, lijkt de dynamiek opnieuw het grootst in bepaalde delen van Europa waar de interesse voor commercieel vastgoed vanwege investeerders netto hoger blijft dan het aanbod. Markten als Amsterdam, Lissabon en Madrid worden gedreven door een sterke beweging in het voordeel van kantoren, en hier zijn de waarderingen het positiefst. Deze steden zijn al een aantal jaren de favorieten maar investeerders kijken ook naar nieuwe hotspots, vooral dan in Centraal- en Oost-Europa. De meest aantrekkelijke? Boedapest.

Het “nieuwe Lissabon”

Deze aanzienlijke verbetering kadert in de solide economische groei van deze markten, met een jaarlijkse BBP-groei van 3% en meer. Achter de opkomst van een stad als Boedapest, die vaak het “nieuwe Lissabon” wordt genoemd, schuilen ook de effecten van een lage interestvoet, een gunstig fiscaal klimaat en een ongeziene toestroom van toeristen. Dit, omdat het een populaire stad is bij internationale klanten.

De vraag van investeerders kent ook een weliswaar meer bescheiden groei in Frankfurt. Opmerkelijke uitzonderingen: Zürich, Genève en Londen. Bijna drie kwart van de ondervraagde professionals zijn van mening dat de markt in de Britse hoofdstad een recessie kent. Als gevolg van de Brexit onderzoeken heel wat bedrijven of ze een deel van hun activiteiten buiten het Verenigd Koninkrijk verder kunnen zetten.

Deel dit artikel:

Tags: , , , ,

Geef een antwoord