MENU
70 % d’urbains en 2050

70% stadsbewoners in 2050

Parkwijk Groeningen

Een muur met appartementen langs de snelweg

Mr. Police Man © Thomas Hawk

9 januari 2017 Comments (0) Andere, Technologie

Concrn, de app die buurtconflicten beheert

Wat als je niet alleen bij de politie terechtkon in geval van een conflict? In de kleine wijk Tenderloin, een van de meest achteruitgestelde van San Francisco, doen ze aan neighbour-to-neighbour, oftewel “buurman tot buurman”. Het principe: een beroep doen op mensen die een noodsituatie kunnen oplossen – dronkenschap, een burenruzie… – in plaats van naar de politie te stappen.

Ervan uitgaande dat de tussenkomst van één of meer welwillende betrokkenen soms efficiënter is dan je toevlucht nemen tot de blauwe uniformen, probeert de start-up Concrn (woordspeling van “concern”, wat “ongerustheid” betekent) dit concept algemene ingang te doen vinden via een app. De bedenker ervan, Jacob Savage, nodigt burgers uit om een waarschuwing te geven en zich te geotaggen in geval van nood. De gebruikers van Concrn die op die manier worden ingezet, zijn natuurlijk niet bevoegd om misdrijven of problemen met duidelijk geweld te beheren. Hun prioriteit is veeleer om hulp te bieden aan drugsverslaafden in gevaar en daklozen, of om een burenruzie op te lossen voordat ze uit de hand loopt.

«Deze gemeenschapspolitie draagt geen wapens of uniform en staat ver van het zeer Europese idee dat we hebben van een privémilitie. Ze leunt eerder aan bij een Rode Kruis voor noodgevallen dat er is voor buren door buren”, aldus Jacob Savage, die opgroeide in Palo Alto, in het noorden van Silicon Valley. De jonge ondernemer droomt ervan om Concrn uit te breiden op grotere schaal omdat hij ervan overtuigd is dat zijn model kan worden overgebracht naar andere steden. En waarom niet in België?

 

Deel dit artikel:

Tags: , , , ,

Geef een antwoord