MENU
Kristiaan Borret

Interview met Kristiaan Borret, Bouwmeester van het Brussels Hoofdstedelijk...

Hacker houses, vivre au travail

Hacker houses, leven op het werk

Les Belges aiment toujours la brique

19 februari 2017 Comments (0) Vastgoed

De Belgen hebben nog steeds een baksteen in hun maag

In 2016 is het aantal aankopen met meer dan 16% gestegen in België. Het gevaar bestaat dat de kredietrentes lichtjes zullen stijgen dit jaar, maar van een vastgoedcrisis zal er geen sprake zijn. Integendeel…

Er ligt zowat 265 miljard euro te slapen op de Belgische spaarboekjes, dat is 2,5 keer meer dan in 2002. In de afgelopen 20 jaar konden de vastgoedprijzen echter profiteren van gunstige belastingen en een daling van de hypotheekrente. Resultaat: in 2016 investeerden de Belgen meer dan ooit in de woningmarkt. De stijging is aanzienlijk: 16,4% ten opzichte van 2015, voor een totaal geïnvesteerd bedrag in woningkredieten van… 25,6 miljard euro. Dit blijkt uit een studie van de Belfius Bank over de vastgoedmarkt.

De studie verschijnt twee keer per jaar en wijst er meer bepaald op dat twee derden van de toegekende kredieten dienden om de aankoop van een bestaande woning te financieren, de rest werd gebruikt voor de aankoop van een nieuw huis. De sector van de nieuwbouw zet zijn daling overigens voort: hij kent een daling van 3% en is nog goed voor amper 10% van de Belgische vastgoedmarkt.

2016 was dus een “goed jaar”, dat nog eens extra werd gestimuleerd door een renteverlaging. Zo kenden de rentes op kredieten met een duur van 10 jaar of meer in 2016 een daling van 0,5%, met een laagterecord van 2%. Tegelijkertijd is het bruto-inkomen van de gezinnen met 2,9% gestegen. Dat is twee keer meer dan de groei van de economie van ons land. Resultaat: niet alleen beschikt de Belg over wat meer geldmiddelen, hij is ook meer geneigd om zijn geld te investeren in een woning.

Stijgende trend

De laatste drie maanden van 2016 is het meest geprezen product, namelijk de lening over 20 jaar tegen een vaste rente, gestegen van 2% naar bijna 3% bij de meeste banken. Vandaar een vraag die alle aankoopkandidaten bezighoudt: zal de hypotheekrente opnieuw omhoog gaan in 2017? Zeker, zeggen de experts, maar wel heel langzaam. We kunnen ongetwijfeld een stijging van ongeveer 0,5% tot 1% verwachten in de tweede helft van het jaar. Zonder al te veel invloed dus op de vastgoedmarkt.

Deel dit artikel:

Tags: , , , ,

Geef een antwoord