MENU

Tokio: toparchitecten ontwerpen een stad in de stad

Een jaar gratis bus: wat de ervaring van Duinkerke...

25 oktober 2019 Comments (0) Andere, Milieu, Technologie

De grootste stadsboerderij op het dak ter wereld, binnenkort in Parijs

Een stedelijke boerderij van 14.000 m2 zal binnenkort gebouwd worden op het dak van het toekomstige Paviljoen 6 van Paris Expo Porte De Versailles. Een project gericht op kortsluiting en respect voor natuurlijke cycli.

Een andere visie op de stad. Dat is wat de daken van gebouwen bieden. Sommige maken er moestuinen zoals boven de winkel Caméléon in Sint-Lambrechts-Woluwe. Anderen maken er een echte stadsboerderij zoals op het dak van de Foodmet-markt op de site van de slachthuizen van Anderlecht.

In Parijs, waar de vestiging van Paris Expo Porte De Versailles een uitgebreid moderniseringsprogramma ondergaat, zal het Paris Convention Centre, het grootste congrescentrum van Europa, binnenkort de grootste stadsboerderij op een dak ter wereld openen. Dat is mogelijk dankzij de inrichting van 14 000 m² op het dak van het toekomstige Paviljoen 6. De groentetuin zal even groot zijn als twee voetbalstadia.

  • © VALODE and PISTRE ARCHITECTES
  • © VALODE and PISTRE ARCHITECTES

Een “oase van biodiversiteit”

Het doel is om van dit dak een model voor verantwoordelijke productie te maken. Meer dan twintig tuinders zullen er in het seizoen ongeveer duizend stukken groenten en fruit per dag oogsten, afkomstig van dertig verschillende soorten. Voedingsstoffen gekweekt in het hart van Parijs volgens technieken die respect hebben voor biologische standaarden – geen gebruik van chemische bewaarmiddelen en pesticiden, voor de seizoenen en de biodiversiteit. Met de meest neutrale koolstofimpact mogelijk.

Vanaf het voorjaar van 2020 zal de boerderij ook vele diensten rond stedelijke landbouw bieden: educatieve bezoeken voor iedereen of teambuildingworkshops voor bedrijven … De bewoners zullen 140 percelen kunnen huren waar ze hun eigen groenten en fruit kunnen kweken. Deze “oase van biodiversiteit” komt bovenop de 30 ha ruimte voor stadslandbouw dat de burgemeester van Parijs tegen 2020 op haar grondgebied wil tellen.

Deel dit artikel:

Tags: , , , ,

Geef een antwoord